Šolsko leto 2016/17


V šolskem letu 2016/2017 je bila akcija izvedena prvič v osrednjeslovenski, zasavski in severno primorski regiji. Akcija predstavlja lokalno partnerstvo in med-sektorsko sodelovanje med  osnovno šolo in nevladnimi organizacijami iz lokalnega okolja. Pobudnika akcije sta Stičišče NVO osrednje Slovenije ter ZLHT Regionalni center NVO.

860 trboveljskim in litijskim učencem se je predstavilo 28 lokalnih društev in zavodov

V zasavski regiji se je 5. in 6. oktobra več kot 860 učencem 2 osnovnih šol z zanimivimi dejavnostmi predstavilo 28 lokalnih nevladnih organizacij. Akcijo NVO gre v šolo smo pripravili v Trbovljah in Litiji.

Z interaktivno in doživljajsko predstavitvijo na osnovnih šolah so nevladne organizacije želele navdušiti mlade, da se aktivno vključijo v delo lokalnih društev, zavodov in ustanov ter tako v praksi, s prostovoljnim delom in iz lastnih izkušenj ugotovijo, kaj je tisto, kar jih v življenju resnično zanima. Z večjim vključevanjem mladih se bo v prihodnje krepilo tudi sodelovanje med generacijami in prenos znanja starejše generacije na mlajšo in obratno. 

»Zadovoljni smo, da smo se udeležili dobro pripravljene akcije in se predstavili učencem. O učinkih sodelovanja v akciji je še prezgodaj govoriti, udeležili pa smo se je predvsem zato, ker si želimo večje prepoznavnosti v domačem okolju,« so povedali v KD Lutkovna skupina LILU Litija.

V Osnovni šoli Trbovlje se je 5. oktobra 500 učencev v okviru akcije »NVO gre v šolo« spoznavalo številne zanimive dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo lokalna društva in zavodi. Učenci so se med drugim preizkusili v klekljanju, peki peciva, se zavrteli v ritmih sambe in si ogledali, kako poteka delo gasilcev. Svoje spretnosti so jim prikazali trboveljski karateisti, ogledali so si lahko starodobna vozila in še marsikaj.

Akcija »NVO gre v šolo« je vsekakor zanimiva za učence, saj so se udeležili različnih delavnic, ki jih pripravljajo člani različnih društev: »verjamem, da je bilo to dopoldne za njih posebna izkušnja, saj so se učili na drugačen način, tudi s praktičnim delom. Pomembno se mi zdi tudi to, da so znanje podajali izkušeni člani društev, ki izhajajo iz prakse in za ki so svoje dejavnosti predstavili z vso predanostjo,« je povedala ravnateljica OŠ Trbovlje Klementina Šuligoj.

Z nekaterimi prijavljenimi društvi OŠ Trbovlje sicer vsako leto sodeluje, na seznamu pa so tudi društva, s katerimi pred tem še niso sodelovali.

»Ker so si delavnice ogledali tudi učitelji, sem prepričana, da so ob tem že razmišljali kako vključiti posamezne predstavitvene delavnice v svoje učne ure. Učitelji se zavedajo, da je lahko praktična predstavitev vsebine veliko bolj uspešna za trajno znanje, kot delo z učbenikom in zvezkom,« je poudarila Šuligojeva.

Na OŠ Trbovlje so se predstavili:

 1. Medgeneracijsko društvo upanje Trbovlje
 2. Društvo prijateljev mladina Trbovlje
 3. Smučarsko društvo Trbovlje
 4. Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje
 5. Karate klub Trbovlje
 6. Društvo ledvičnih bolnikov Zasavja
 7. Združenje šoferjev in avtomehanikov Trbovlje
 8. Društvo zasavskih kleklaric
 9. Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Trbovlje
 10. Plesni klub Samba pa ti
 11. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zasavje
 12. Prostovoljno gasilsko društvo Trbovlje mesto

 

Kako bodo nevladniki in šole sodelovali v prihodnje

Na OŠ Litija je akcija potekala dan kasneje. 350 učencem se je predstavilo kar 16 lokalnih društev in zavodov. Tako učenci kot predstavniki društev so bili zadovoljni z odlično izpeljanimi predstavitvami. Po predstavitvah je v Litiji potekala še moderirana okrogla miza, ki je bila odlična priložnost za lokalne nevladne organizacije, saj so svoje programe, ki jih je možno vključiti v učni program, na enem mestu lahko predstavile celotnemu učiteljskemu kolektivu šole. In kar je morda še bolj pomembno, dobile povratne informacije o potrebah, željah in predlogih učiteljev za večjo možnost vključevanja v dneve dejavnosti in posamezne predmete.

Na okrogli mizi je sodelovalo tudi Družinsko gledališče Kolenc. »Nesmiselno je, da učenci hodijo drugam, namesto, da si odlične ustvarjalne skupine ogledajo v domačem okolju. S tem krepijo tudi pripadnost domačemu kraju. Okrogla miza, ki jo je v Litiji pripravil ZLHT Regionalni center NVO, je bila izhodišče, da se za to končno poskrbi. Če bomo učitelje na takšen način seznanjali vsako leto, bo to zadetek v polno,« je prepričana Anka Kolenc in dodala, da akcijo v Družinskem gledališču Kolenc podpirajo in da bodo sodelovali tudi v bodoče.

Povratne informacije na okrogli mizi bodo tako nevladne organizacije lahko izkoristile in šolam prišle nasproti z nadgrajenimi programi. Na drugi strani so učitelji spoznali, kaj jim lokalno okolje in organizacije lahko nudijo in kakšne možnosti so jim na voljo prav v neposredni bližini. Kar je pomembno tudi iz vidika stroškov, saj tako predstavljajo manjšo finančno obremenitev za šolo in starše. Programi NVO, ki se izvajajo v lokalnem okolju so namreč tudi doprinos k razvoju turističnih produktov, razvoju nevladnih organizacij, večji prepoznavnosti območja in aktivnejšega vključevanja ljudi in organizacij v lokalno okolje.

Na OŠ Litija so sodelovali:

 1. Prostovoljno gasilsko društvo Litija
 2. Društvo Univerza za 3. življenjsko obdobje Litija Šmartno (U3)
 3. Društvo upokojencev Litija
 4. Karate klub KENSEI
 5. Žensko rokometno društvo Litija (ŽRD)
 6. Medobčinsko društvo invalidov Litija in Šmartno pri Litiji
 7. AERO klub Milan Borišek Litija
 8. Zavod za razvoj zavesti - družinsko gledališče Kolenc
 9. Planinsko društvo Litiji
 10. Društvo litijski likovni atelje LILA
 11. Tenis klub AS
 12. Kulturno društvo lutkovna skupina LILU Litija
 13. Plesno športno društvo NLP Litija
 14. Rdeči križ Slovenije Območno združenje Litija
 15. Društvo za razvoj podeželja LAZ
 16. Kulturno društvo Tamburaški orkester Šmartno pri Litiji

 

Obvestila povezana z akcijo:

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00