Prostovoljec zasavske regije 2022

Nazive Prostovoljec zasavske regije 2022 so prejeli prostovoljci in prostovoljke po posameznih občinah Litija, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik, naziv Prostovoljska organizacija zasavske regije 2022 in Prostovoljski projekt zasavske regije 2022 pa je prejela ena organizacija in en projekt za celotno regijo.

Naziv Prostovoljec zasavske regije 2022 so prejeli:

  • Andrej Ferk (občina Hrastnik)

  • Brigita Rozina (občina Litija)

  • Bogdan Žibert (občina Trbovlje)

  • Alojzij Klančišar (občina Zagorje ob Savi)

Naziv Prostovoljska organizacija zasavske regije je prejela organizacija:

  • Zasavska ljudska univerza (občina Trbovlje)

Naziv Prostovoljski projekt zasavske regije je prejel projekt:

  • Urlaub na vasi, Kulturno društvo Podkum (občina Zagorje ob Savi)

O prejemnikih priznanj Prostovoljec zasavske regije 2022

Gospod Andrej Ferk je že 34 let član Prostovoljnega gasilskega društva Hrastnik in predan svojemu poslanstvu. Kljub zaposlitvi v gasilski organizaciji je glavnino svojega dela opravil kot prostovoljec. Kot predsednik PGD Hrastnik je poskrbel za obnovo in energetsko sanacijo gasilskega doma, aktivno pa sodeluje tudi pri dogovorih za postavitev novega gasilskega doma. Težko je ubesediti in samo s številom opravljenih prostovoljskih ur zajeti vse kar je v svojem dosedanjem delu opravil za dobrobit gasilstva, krajanov in občine. Vse te ure so nekje zapisane, vendar vsi, ki ga poznajo vedo, da je prostovoljstvo njegov način življenja, kar ni merljivo z urami.  

Gospa Brigita Rozina je vsestranska prostovoljka, ki deluje na različnih področjih. V okviru Univerze za 3. življenjsko obdobje izvaja projekte, ki osveščajo posameznike o pomembnosti zdravega načina življenja in pomembnosti prostovoljstva. Že od samega začetka, od leta 2017, je vključena kot prostovoljka v projektu Prostofer na področju občin Litija in Šmartno pri Litiji. Vsako leto sodeluje tudi v akciji Manj svečk za manj grobov. Tako je v letu 2022 v okviru svojega prostovoljnega dela in ob sodelovanju drugih članic Društva U3, podala pobudo za izvedbo poslikav savskih prodnikov, ki so bili namenjeni prav tej akciji.

Gospod Bogdan Žibert je prostovoljec Rdečega križa Trbovlje več kot desetletje. Je deloven in izjemno iznajdljiv, zato je bil v začetku njihove skupne poti pleskar, gradbenik, vodovodar,… skratka, prelevil se je v obrtnika, ki so ga v tistem trenutku potrebovali. A ker so ugotovili, da je človek, na katerega se lahko zanesejo, so ga vključili tudi v druge aktivnosti. Razdeljevanje viškov hrane je bila le ena od njih. V zadnjih letih je sodeloval pri čisto vseh dostavah hrane. V OZRK Trbovlje pravijo, da je Bogo, kot ga kličejo, človek, ki ne sili v ospredje, deluje »v ozadju«.

Gospod Alojzij Klančišar deluje v več nevladnih organizacijah kjer kot prostovoljec preživi večino svojega prostega časa. Če ga vprašate v katerih organizacijah je aktiven vam pogosto ne bo znal odgovoriti, saj jih je toliko. Kot vodnik reševalnega psa pomaga pri iskanju pogrešanih oseb, izvaja usposabljanja lastnikov, vodnikov in reševalnih psov za iskanje. Kot policijski veteran in vodnik reševalnega psa svoje znanje prenaša tudi na osnovnošolce. S psi obiskuje tudi stanovalce v domovih za starejše in jim tako lepša dneve. V sodelovanju z Rdečim križem organizira različne prireditve za pomoč pomoči potrebnim.

O prejemniku priznanja Prostovoljska organizacija zasavske regije 2022

Zasavska ljudska univerza s kulturo vseživljenjskega učenja že več kot 62 let spreminja življenja ljudi vseh starostnih skupin na bolje. Spodbujajo večgeneracijsko sodelovanje in skrbijo za socialno vključevanje ranljivih skupin. S spodbujanjem prostovoljstva so začeli v letu 2017, ko je se je začel projekt Večgeneracijski center Zasavje in  s to prakso vztrajno nadaljujejo. Poleg prizadevanj v skupnosti, si prizadevajo tudi za to, da bi bila izkušnja njihovih prostovoljcev kar se da izpolnjujoča in prijetna za vse udeležence. Prostovoljcem ponujajo različne priložnosti za sodelovanje in poskrbijo, da jim zagotovijo potrebne vire in podporo, da so v svojih vlogah kar se da uspešni. 

O prejemniku priznanja Prostovoljski projekt zasavske regije 2022

Urlaub na vasi je počitniški program, katerega glavni namen,  je otrokom popestriti počitnice, jih kaj naučiti in prebuditi ustvarjalnost. Najpomembnejše je, da preživijo dan in teden brez telefona, računalnika, televizije ali drugih elektronskih naprav. Cilj programa je otroke naučiti spoštovanja, sodelovanja z drugimi udeleženci, iznajdljivosti in dela v timu, zato program sestavljajo delavnice, kulturne  dejavnosti, družabne, tekmovalne in športne igre. Obiskujejo jih otroci iz domače občine in drugih okoliških občin. Za počitniški program ni postavljene cene, ker želijo, da je dostopen vsem otrokom, zato vsi voditelji sodelujejo prostovoljno. 

Kdo so bili kandidati

Za nazive Prostovoljec zasavske regije 2022 so se poleg prejemnikov nazivov letos potegovali še Jerica Laznik (Hrastnik), Franci Pavli (Trbovlje), Maja Oprešnik (Trbovlje), Ramiz Džanković (Trbovlje), in Blaž Pižmoht (Trbovlje).

Za naziv Prostovoljska organizacija zasavske 2022 regije se je potegovala organizacija Območno združenje Rdečega Križa Trbovlje.   

Za naziv Prostovoljski projekt zasavske regije 2022 so se potegovali naslednji projekti: Prostofer (Trbovlje), Sopotniki (Litija), Sopotniki (Zagorje).

Gostje na dogodku

Prostovoljcem so s svojo udeležbo na dogodku podporo izkazali tudi gospod Franci Rokavec, župan Občine Litija, gospa Mateja Mahkovic, v.d. direktorja Direktorata za lokalno samoupravo, nevladne organizacije in politični sistem pri Ministrstvu za javno upravo, gospod Tadej Špitalar, direktor občinske uprave Občine Zagorje ob Savi, gospa Vesna Jesih, podžupanja Občine Trbovlje, gospod Nermin Bajramović, podžupan Občine Hrastnik in gospod Franc Props, poslanec v državnem zboru.

Dogodek so s kulturno – umetniškimi točkami popestrili plesalci plesnega društva NLP (občina Litija), Mešani pevski zbor Ladko Korošec (občina Zagorje ob Savi), Srbsko kulturno društvo Sava (občina Hrastnik) in Plesna skupina mažoret (Občina Trbovlje). Z razstavo Prostovoljstvo v času Covid-a pa smo se poklonili vsem prostovoljcem zasavske regije, ki jim zaradi epidemioloških razmer ob razglasitvi svoje hvaležnosti nismo mogli izraziti s svečano prireditvijo.

Objava natečaja Prostovoljec zasavske regije 2022

Predlagani kandidati za prejem naziva Prostovoljec zasavske regije 2022

Prejemniki nazivov Prostovoljec zasavske regije 2022

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00