Ne bojte se razpisov!

Za nevladne organizacije so na voljo številni razpisi na občinskem, nacionalnem, evropskem in mednarodnem nivoju. A številni so tudi ljudje, ki se prestrašijo razpisne dokumentacije, pogojev in zahtev. Res je - razpisi so lahko obsežni in jih je treba znati brati in prepoznati, ali je posamezen primeren za našo organizacijo. Pravilno branje razpisov, preverjanje upravičenosti in prilagoditev projektne ideje razpisnim prioritetam je le nekaj nalog, ki vas čakajo ob prijavi. Pa vendar ni razloga, da bi obupali in ne izkoristili priložnosti za pridobitev sofinanciranja. 

V tej zgodbi niste sami, saj se lahko obrnete na Stičišče NVO osrednje Slovenije, kjer nevladnim organizacijam iz regije nudimo brezplačno, celovito podporo pri pripravi projektne dokumentacije. Na voljo so tako kratka svetovanja in usmerjanje pri prijavi kot poglobljeno mentorstvo, skozi katerega boste uspešno pripravili prijavo na razpis.

Nekaj vprašanj, ki si jih morate zastaviti ob pregledu razpisov:

 

Ste upravičen prijavitelj? Preglejte pogoje, ki jih morajo izpolnjevati prijavitelji, kakšen status morajo imeti organizacije ali posamezniki, iz katerega geografskega področja morajo biti ipd.

 

Kakšni so cilji razpisa in ali jim vaša vsebina ustreza? Zelo pomembno! Vaši projektni cilji se morajo čimbolj ujemati s cilji razpisa. Projekt mora biti skladen s tem, k čemur razpis stremi, z njegovimi prioritetami, smernicami ipd.

 

Kakšen je delež sofinanciranja oz. koliko sredstev za projekt boste morali pridobiti iz drugih virov ali lastnih sredstev? V razpisu je določena spodnja in/ali zgornja meja sofinanciranja projekta. Če je navedeno, da je njihovo sofinanciranje projekta do 80% pomeni, da boste morali vsaj 20% vrednosti projekta financirati iz drugih virov (drugega razpisa, donacij, članarin, pridobitnih prihodkov ...).

 

Kateri stroški so upravičeni? Se pravi, katere stroške lahko vključite v finančni načrt, kateri bodo sofinancirani. Nekateri razpisi imajo določene pavšale za posamezne stroške oz. aktivnosti, pri nekaterih naredite finančni načrt glede na dejanske stroške, tretji kombinirajo obe možnosti. Nekateri krijejo stroške plač, drugi plače izključujejo. Preverite, kateri stroški so upravičeni in če se skladajo s stroški, ki jih predvidevate v svojem projektu.  

 

Kdaj se lahko začne projekt in kakšno je njegovo trajanje? Posamezen razpis ima določen časovni okvir za izvedbo projekta – kdaj se projekt lahko začne, kdaj se mora najkasneje zaključiti, kakšno je minimalno oz. maksimalno trajanje projekta v dnevih ali mesecih. Če iščete sredstva za financiranje dogodka, ki ga nameravate izvesti v maju, projekti pa se lahko začnejo šele v juniju, to ni pravi razpis za vas oz. morda lahko razmislite o prijavi dogodka v naslednjem letu.   

 

Kdaj je rok in kakšen je način prijave? Rok za prijavo je datum, do katerega morate pripraviti popolno projektno prijavo in jo oddati na način, ki je določen v razpisu. Natančno se držite vseh navodil. Ne dovolite si, da prijavo pripravljate zadnji dan in jo oddajate zadnjo minuto.

 

Kaj vsebuje popolna prijava? Razpisna dokumentacija ponavadi vsebuje več dokumentov, ki jih je potrebno pregledati in nekatere od njih izpolniti ter oddati kot del prijave. To so ponavadi prijavnica in finančni načrt, lahko pa tudi še drugi obrazci. Včasih je potrebno pirložiti bilance, statut ali kakšen drug dokument vaše organizacije. Natančno si poglejte seznam dokumentov, ki jih morate oddati, saj pri veliko razpisih ne dobite možnosti za dopolnitev vaše vloge.

 

Kako lahko predhodno ocenimo projekt? Večina razpisov vsebuje merila, po katerih se ocenijo projekti. Če so del meril tudi točke za posamezne dele prijavnice, si jih lahko ocenite tudi sami. Ali še bolje, projekt dajte v pregled nekomu, ki ni tako subjektiven kot vi, saj vam bo tako namenil realne točke in vam dal priporočila, kaj dopolniti, da bi prejeli več točk. Za tovrsten pregled se lahko obrnete tudi na nas na Stičišču NVO osrednje Slovenije.

Vprašanj, na katera si boste moreli odgovoriti je še mnogo, a ne bojte se razpisov. Najdite primernega za svoje projekte in se prijavite, pri tem pa uporabite vso podporo, ki vam je na voljo znotraj vaše organizacije in zunaj nje. Pisanje projektne prijave ni naloga za eno osebo.  

 

Več o brezplačnem projektnem svetovanju in mentorstvu si preberite na spletni strani stičišča. Če boste želeli, da za vas projektno prijavo tudi napišemo, pa bomo sklenili poseben dogovor.  

 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00