Podaljšan rok za predložitev davčnih obračunov in oddajo letnih poročil

Sprejet je Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, s katerim se podaljšuje roke za predložitev davčnih obračunov in oddajo letnih poročil.

S tem zakonom se zaradi posledic epidemije zamikajo roki za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter za oddajo letnih poročil Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (vse za leto 2019) z 31. marca na 31. maj 2020.

V skladu s predpisi morajo društva do konca meseca marca predložiti letno poročilo, kamor sodi bilanca stanja in izkaz poslovnega izida, za preteklo poslovno leto. Poleg oddaje bilance stanja in izkaza poslovnega izida morajo vse pravne osebe, torej tudi društva, zavodi in ustanove pripraviti in oddati obračun davka od dohodka pravnih oseb.

Zaradi posledic epidemije je letos skrajni rok oddaje letnega poročila in obračuna davka o dohodkov pravnih oseb za vse pravne osebe (tudi društva, zavode in ustanove) podaljšan do 31. maja 2020. 

Društva so zavezana k oddaji letnih poročil na poenotenih obrazcih in sicer preko spletne aplikacije AJPES. Več o oddaji preberite TUKAJ.

Za vnos podatkov je potrebno urediti pooblastilo. Več o tem TUKAJ. Brez aktivnega pooblastila vnos podatkov iz letnega poročila v aplikacijo AJPES ne bo mogoč.

Organizacije, ki so vpisane v razvid prostovoljskih organizacij, morajo ob oddaji letnega poročila oddati tudi poročilo o prostovoljstvu.

Poleg oddaje bilance stanja in izkaza poslovnega izida morajo vse pravne osebe, torej tudi društva, zasebni zavodi in ustanove, pripraviti in oddati obračun davka od dohodka pravnih oseb. Kljub temu, da so nevladne organizacije zavezanci, ki so ustanovljeni za opravljanje nepridobitne dejavnosti oproščeni plačila davka, morajo v vsakem primeru obračunati in plačati davek od pridobitne dejavnosti. Obračun pripravite in oddate v sistemu e-davki. Več o oddaji davčnega obračuna lahko preberete TUKAJ.

Ker se je rok oddaje letnih poročil podaljšal do 31. maja 2020, se lahko tudi občni zbori društev izpeljejo do 31. maja 2020. Občini zbor društva sprejme in potrdi letno poročilo.

Za več informacij in pomoč pri pripravi letnega poročila pokličite na 059 927 619 ali nam pišite na tjasa.bajc@consulta.si.

Za nevladne organizacije iz zasavske regije je svetovanje brezplačno. Izvaja se v okviru programa Regionalni center NVO, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za NVO v okviru Javnega razpisa za podporno okolje za razvoj nevladnih organizacij 2019-2023.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00