Uspešno zaključena četrta akcija NVO gre v šolo

»NVO gre v šolo« je akcija kjer šole za en dan odprejo vrata nevladnim organizacijam (društvom, zavodom in ustanovam – v nadaljevanju NVO) in jim omogočijo, da se predstavijo učencem. Nevladne organizacije v lokalnem okolju lahko s svojim delovanjem in programi ponudijo doživljajski in izkustven način izobraževanja mladih. Namen je predstavitev nevladnih organizacij in njihovih dejavnosti, programov in projektov učencem in učiteljem, seznaniti učence z različnimi prostočasnimi dejavnostmi z možnostjo aktivnega vključevanja v lokalno okolje ter vključitev dejavnosti oziroma programov nevladnih organizacij v izvajanje šolskega učnega načrta.

Letos je akcija NVO gre v šolo potekala na 9 šolah osrednjeslovenske in zasavske regije. Sodelovale so različne nevladne organizacije, ki so otrokom popestrile šolski dan v tednu otroka. Prejeli smo kar 131 prijav društev, na koncu pa je v akciji sodelovalo 71 različnih društev, katera so zabavala in neformalno izobraževala okrog 2500 otrok. 

Odzivi so bili zelo pozitivni iz vseh strani, v vsem tem pa so najbolj uživali otroci. Srečali so se z invalidi, imigranti, gasilci, čebelarji, zeliščaricami, zaščitniki živali, planinci, gibalno oviranimi, gojitelji pasemskih živali, športniki, plesalci, tekači, skratka vsemi možnimi društvi, ki delujejo prostovoljno na različnih področjih. 

Z otroci so od ene organizacije k drugi krožile tudi njihove učiteljice/ učitelji, katerih naloga je bila, da so budno spremljali dogajanje in ocenjevali kako zanimivo so organizacije predstavile svoj program in kakšen je bil vtis otrok. Spodaj je nekaj izbranih odzivov:

Vtis ene izmed učiteljic iz OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika na predstavitev Združenja šoferjev in avtomehanikov »Odlično, aktivno delo, dobra organizacija, veliko didaktičnih pripomočkov. Otrokom je bila všeč vožnja s skiroji ter hoja z očali »vinjenosti«, obenem pa so obnovili in utrdili znanje prometnih znakov«.

Vtis na predstavitev Turističnega in okoljskega društva Županova jama: »Zanimiv pristop preko rebusov, konkretna predstavitev podkrepljena s poizkusi, učenci so bili aktivni ter se veliko naučili o kraškem svetu. Učna ura je bila zanimiva, tematika je del vsakdana in del učnega načrta«.

Vtis učiteljic iz Podružnične šole Ihan o Zavodu APIS: «Zelo zanimiva predstavitev teme povezane z migranti, begunci, priseljenci ipd. Otroci so se odzvali z velikim zanimanjem in so v debati aktivno sodelovali«.

Vtis učiteljic iz OŠ Ivana Cankarja Trbovlje o predstavitvi Društva za zdravilne rastline Zasavje: »Super izvedba, otroci so izvedeli kar nekaj novega. Zelo jim je bilo zanimivo, všeč jim je bila priprava čaja ter da so ga na koncu lahko tudi popili.«

 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00