Oddaja letnega poročila za društva

V skladu s predpisi morajo društva do konca meseca marca predložiti letno poročilo, kamor sodi bilanca stanja in izkaz poslovnega izida, za preteklo poslovno leto. Poleg oddaje bilance stanja in izkaza poslovnega izida morajo vse pravne osebe, torej tudi društva, zavodi in ustanove pripraviti in oddati obračun davka od dohodka pravnih oseb.

Letos je skrajni rok oddaje letnega poročila za društva 1. 4. 2019. Društva so zavezana k oddaji letnih poročil na poenotenih obrazcih in sicer preko spletne aplikacije AJPES. Več o oddaji preberite TUKAJ.

Za vnos podatkov je potrebno urediti pooblastilo. Več o tem TUKAJ. Brez aktivnega pooblastila vnos podatkov iz letnega poročila v aplikacijo AJPES ne bo mogoč.

Organizacije, ki so vpisane v razvid prostovoljskih organizacij, morajo ob oddaji letnega poročila oddati tudi poročilo o prostovoljstvu.

Poleg oddaje bilance stanja in izkaza poslovnega izida morajo vse pravne osebe, torej tudi društva, zasebni zavodi in ustanove, pripraviti in oddati obračun davka od dohodka pravnih oseb. Kljub temu, da so nevladne organizacije zavezanci, ki so ustanovljeni za opravljanje nepridobitne dejavnosti oproščeni plačila davka, morajo v vsakem primeru obračunati in plačati davek od pridobitne dejavnosti. Rok za oddajo obračuna davka je 31.3.2019, ki ga pripravite in oddate v sistemu e-davki. Več o oddaji davčnega obračuna lahko preberete TUKAJ.

Letos je zaradi tehničnih težav sistema eDavki podajšan rok oddaje obračuna davka od dohodka pravnih oseb in sicer do 8.4.2019. Več o tem TUKAJ.

Društva s statusom v javnem interesu morajo prav tako do konca meseca marca, pristojnemu ministrstvu predložiti izjavo o usklajenem delovanju društva s pogoji, ki veljajo za pridobitev statusa. Izjavi je potrevno priložiti poročilo o delu in porabi sredstev za pretelki dve koledarski leti (2017 in 2018) z dokazili o aktivnostih in pomembnejših dosežkih in program bodočega delovanja za najmanj dve koledarski leti (2019 in 2020). Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Za več informacij in pomoč pri pripravi letnega poročila pokličite na 059 927 619 ali nam pišite na tjasa.bajc@consulta.si.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00