YOUROPE: čas je za rešitve

"Evropska unija je pomembna za stabilnost in mir v Evropi, zato se je potrebno zanjo in njene vrednote truditi", je bila zaključna misel tokratnega srečanja v okviru projekta YOUROPE.

Kot partnerji v projektu YOUROPE: s povezovanjem do boljše Evrope, smo se v Notu, Italija udeležili četrtega od osmih mednarodnih dogodkov, v okviru katerih si izmenjujejo izkušnje o življenju v Evropski Uniji, vse z namenom  prispevati k boju proti evroskeptični retoriki in spodbujati dialog aktivnega evropskega državljanstva na lokalni ravni.

V Notu smo predstavniki osmih evropskih držav veliko časa namenili konstruktivnemu dialogu o  izzivih Evropske unije, s katerimi se  Unija trenutno sooča. In sicer  na področju migracij in beguncev; nacionalizma in populizma; demokracije in ekonomske ter politične neenakosti.

Iskali smo pozitivne rešitve za  te izzive s katerimi se kot družba soočamo. Menimo, da je potrebno nujno zajeziti oziroma končati s »fake news«; poučevati o skupni zgodovini, o »napakah« preteklosti in posledicah; bolj transparentno uporabljati masovne medije, tudi družbena omrežja; uvesti predmet demokracija že v osnovne šole; politiki morajo postati bolj transparentni in vključujoči; poiskati in širiti naše skupne vrednote; bolj poenotiti politike na evropski ravni; nuditi enakovredno podporo vsem državam članicam in začeti razmišljati kot en narod.

V okviru pogovora z Dr. Davidom  C. Crimijem, neodvisnim raziskovalcem, smo delili mnenja o izzivih Evropske unije, se pogovarjali o izidih evropskih volitev, ugotovili, da se lažne novice najlažje obide s poznavanjem podatkov. Pomembno je tako, da vsi bolj razmišljamo s svojo glavo in se ne prepuščamo samo naslovom novic. Ugotovili smo tudi, da Evropska unija kaže resne znake težav, če pogledamo le vidik odcepitev – v Uniji je veliko držav članic, kjer se govori o odcepitvi.  Prav tako je potrebno spremeniti politični sistem, saj v Uniji ni oblast v rokah ljudstva, če izhajamo iz dejstva, da Evropski parlament nima kontrole nad delovanjem  Evropske komisije.  Ne smemo pa iti mimo dejstva, da ne glede na vse, podatki za obdobje 1980 -2015 kažejo, da je bila Unija veliko uspešnejša kot pa ZDA pri omejevanju neenakosti.

Zanimive debate so pripeljale do pogleda nazaj v preteklost, ko je bilo na območju Unije veliko vojn med državami. In to nas je vodilo do zaključne misli tokratnega srečanja, da je Evropska unija pomembna, da se moramo zanjo in njene vrednote še naprej truditi. Le tako bomo lahko obdržali mir, ki smo ga skupaj tudi dosegli.

V mesecu novembru bomo v Ljubljani gostili predzadnje srečanje v okviru projekta YOUROPE in njegovega cilja iskanja povezovanj do boljše Evrope. Če se nam želite pridružiti ali vas o projektu zanima več nam pišite na info@consulta.si.

YOUROPE lahko sledite tudi preko facebooka profila.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru