Prigode in nezgode knapovskih marionet

Člani Društva Marionetno gledališče Jurček so v torek, 23. 5. 2017, na odru Delavskega doma Hrastnik, ponovno dokazali, da so nevladna organizacija z velikim potencialom, ko so ob 70. letnici marionet v Hrastniku organizirali Slavnostno akademijo in tako obeležili nov mejnik v pestri in dolgi zgodovini lutkarstva v Hrastniku.

Vir slike: www.facebook.com/marionetnogledalisce (foto: afo)

Številna priznanja in pohvale ob Slavnostni akademiji ob 70. letnici lutkarstva v Hrastniku
 

Na slavnosti akademiji je obiskovalce najprej pozdravila predsednica društva Jerica Ulaga, nato je o pomenu lutkarstva spregovoril župan Miran Jerič, kasneje pa je zgodovino lutkarstva v Hrastniku predstavila slavnostna govornica Jana Mlakar Adamič. V zahvalo in spoštovanje so v društvu pripravili brošuro, na kateri so navedli vse ustvarjalce, ki so v teh letih sodelovali z lutkovnim gledališčem. Aktualni člani društva so prejeli s strani JSKD srebrna in bronasta Linhartova priznanja, Društvo Marionetno gledališče Jurček pa priznanje sveta območne izpostave in še posebno priznanje JSKD.  Ob jubileju so prejeli še številna darila in pohvale s strani nekaterih zasavskih kulturnih organizacij in tudi nekaterih organizacij izven meja zasavske regije.

Premierno na odru nepozabna Zvezdica Zaspanka
 

Po zaključenem uradnem delu dogodka so se člani društva pomaknili za zaveso odra hrastniškega Delavskega doma, luči so ugasnile in v dvorani je zavladala tišina. Trenutek za tem pa so pod rokami izkušenih mojstrov oživele povsem nove hrastniške marionete in pred očmi obiskovalcev je zablestela nepozabna pravljica, Frana Miličniškega Ježka, Zvezdica Zaspanka.

Z izjemno interpretacijo in animacijo, čudovitimi marionetami, zelo domiselnimi kulisami, vrhunsko režijo in dovršeno tehnično izvedbo je predstava zasijala v prekrasni luči in obiskovalce popeljala nazaj, v otroška leta, ko so z velikimi očmi sedeli ob radijskih sprejemnikih in pozorno poslušali vsak trenutek te razburljive dogodivščine.


Vir slike: https://www.facebook.com/marionetnogledalisce (foto: afo)

Kdo je marionetam vdahnil življenje

 

Knapovske marionete v hrastniškem marionetnem gledališču ob vsaki predstavi znova oživijo, prvič pa so oživele leta 1947, ko so vajenci obrtne nadaljevalne šole, vsi zaposleni pri rudniku, pod vodstvom Vilija Kohneta, na oder postavili prvo marionetno predstavo Začarani gozd. Naslednje leto so premierno uprizorili Jurčka zdravnika, po katerem si je Društvo marionetno gledališče Jurček tudi nadelo svoje ime, kasneje pa se je na knapovskih odrih zvrstilo še več kot dvajset novih predstav. Lutkarji so postali močna sekcija, ki se je postavila ob bok samem pihalnem orkestru in pevcem.

Ljudje so gledali njihove predstave v nekdanjem Konzumu. To je bilo veliko gledališče z ogromnim odrskim ozadjem in več kot stotimi lutkami. Tam so uprizarjali najrazličnejše predstave vse do leta 1977, ko so odigrali zadnjo predstavo, lutke pa pospravili. Stavbo Konzum so nedolgo zatem brez opozorila porušili in takrat je bilo veliko lutk, kulis in rekvizitov popolnoma uničenih. Uspeli so rešiti le nekaj marionet, ki so jih shranili na podstrešje stare šole, potem pa nanje preprosto pozabili. Vir zgornje slike: Arhiv Zasavski muzej Trbovlje

Tam so nepremično ležale vse do leta 1993, ko jih je odkrila gospa Jana Mlakar Adamič iz Zasavskega Muzeja Trbovlje in jih v sodelovanju z Občino Hrastnik restavrirala in razstavila kot eksponate v Muzeju Hrastnik. Kmalu pa so ugotovili, da marionete nimamo pravega pomena, če nemo ždijo v vitrinah, zato so jim hrastniški lutkarji ponovno vdahnili življenje.

Tako v Društvu Marionetno gledališčo Jurček skrbijo za ohranjanje kulturnega izročila neprecenljive vrednosti in ohranjajo tradicijo, ki bi lahko poniknila v pozabo in bi lahko o  njej prebirali le še v zgodovinskih zapisih, arhivih, almanahih… Pa ni tako. Zaradi srčno predanih članov društva marionete živijo na odru marionetnega gledališča in razveseljujejo  ter z lepo slovensko besedo poučujejo mlado in staro.

 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru