LOKALNE POTREBE

Pomembno vlogo pri zadovoljevanju vseh vrst potreb v lokalnem okolju imajo tudi nevladne organizacije (društva, zavodi, ustanove). A prepoznava lokalnih potreb, potreb občank in občanov, lokalnega okolja je pomembna za vse, ki si prizadevamo za razvoj lokalne skupnosti. Le sodelovanje vseh je lahko tisto, ki naredi lokalno okolje, skupnost močnejšo in boljšo.

Potréba  -e ž (ẹ̑) 1. kar obstaja, nastane zaradi odsotnosti tega a) kar je potrebno za življenje, delo b) nav. mn., navadno s prilastkom kar se zahteva, želi (SSKJ)

Kaj manjka v vaši občini, kraju, naselju? V kakšnem okolju želite živeti čez pet, deset let? Kaj menite, da je za to potrebno?

Tako kot imamo ljudje svoje potrebe, imajo le-te tudi lokalne skupnosti. A potrebe ne smemo enačiti s težavo, problemom. Potreba je "luknja" med situacijo, ki je in situacijo, kakršna bi morala biti

Nevladne organizacije s svojimi nalogami v lokalnem okolju pomembno sooblikujejo življenje, kvaliteto bivanja. Z izvajanjem svojih dejavnosti, programov so v proces zadovoljevanja potreb prebivalcev močno vpete.

Prepoznava lokalnih potreb je pomembna za samo razumevanje okolja v katerem bivamo in delujemo, za razumevanje javnega mnenja, za odločitve glede naših prioritet, za načrtovanje in premislek, kako naprej.  

Prepoznava lokalnih potreb vsebuje razmislek o:

  1. težavah (kaj, kdo, zakaj, kako),
  2. ovirah (kaj so omejitve, kdo lahko nasprotuje...),
  3. sredstvih za spremembe (katera, koliko, viri...),
  4. alternativah in rešitvah (možne rešitve in alternative).

Pri prepoznavi lokalnih potreb se med drugim tudi sprašujemo:

  • kako bi radi videli našo lokalno skupnost v naslednjih petih letih
  • ali obstajajo luknje oziroma potrebe v programih občine, njenem servisu zadovoljevanja potreb, ki se jih še ne pokriva?
  • ali so kakšne spremembe v lokalni skupnosti, ki se že dogajajo oziroma bi se morala, ki se tičejo vaše organizacije? Katere so? Kaj se lahko naredi glede teh sprememb?
  • katere storitve, programi se v drugih okoljih že izvajajo, kateri bi se lahko tudi v vašem okolju, LS?...

Več o tem, kaj lahko nevladne organizacije naredijo za skupnost, si preberite tukaj.

Na Stičišču NVO osrednje Slovenije aktivno izvajamo procese prepoznavanja lokalnih potreb v občinah osrednjeslovenske regije. Podpiramo in svetujemo nevladnim organizacijam pri zadovoljenju le teh.


S klikom na spodnji logotip enostavno vstopite v aplikacijo Pametni glas in sporočite potrebo vaše lokalne skupnosti:


 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00