Yourope v Bruslju

Projekt Yourope v katerem sodeluje Društvo za podporo civilne družbe nas je popeljal na zadnji in zaključni dogodek, ki je potekal v Bruslju. Skozi skupno popotovanje, ki je trajalo 18 mesecev smo z našimi evropskimi sodržavljani iz Španije, Italije, Grčije, Cipra, Poljske in Bolgarije razvijali evropsko identiteto naslavljali  evroskepticizem in raziskovali fenomen lažnih novic.

Deževni Bruselj mesto mnogih nasprotij nas je presenetil tako v pozitivnem kot negativnem pomenu od impozantnih stavb do sivih uradniških blokov v tako imenovani evropski četrti, kjer dela večina izmed 46,356 zaposlenih v upravnem aparatu in inštitucijah Evropske Unije. Ogledali smo si Hišo Evropske zgodovine, kjer nas je stalna razstava popeljala skozi evropsko zgodovino, od izvora Evrope in njenega razvoja do izbruha vojne in iskanja boljšega življenja. Našim mladim udeležencem pa je bila najbolj pri srcu začasna razstava Nemirna mladost, ki predstavlja zgodbo štirih generacij mladih, ki so odraščali v prelomnih trenutkih prejšnjega stoletja. Pot nas je vodila skozi Evropski Parlament, kjer smo dobili vpogled v potek dela evropskih poslancev ter logistično zakulisje, ki spremlja delo poslancev v kar 24 uradnih jezikih Evropske unije. Dvodnevni dogodek smo zaključili s slavnostno konferenco v stavbi Evropskega ekonomsko-socialnega odbora. Na konferenci smo predstavili deklaracijo, ki smo jo skupaj soustvarili in ki izpostavlja najbolj pereče teme, ki bi jih po našem mnenju morala nasloviti Evropska Unija v boju proti evroskepticizmu. Declaracijo si lahko preberete na platformi change.org, kjer jo lahko tudi podpišete oziroma oddate svoj glas. Slavnostna konferenca je bila poligon, kjer smo predstavniki sodelujočih organizacij izrazili naše zaključne misli o doprinosu projekta, načrtih za prihodnost ter odprli debato o lažnih novicah ter spodbujanju kritičnega razmišljanja med mladimi z gosti iz dveh evropskih organizacij European Press ter Youth Information and Coun-selling Agency (ERYCA). Na konferenci je potekala tudi podelitev nagrad nevladnim organizacijam v okviru akcije STARUP EUROPE AWARDS za najboljše socialne inovacije, ki je podprta iz strani Evropske komisije.

Z zadnjim dogodkom je bila zaključena serija osmih dogodkov v okviru projekta Yourope, kjer se naše delo še nadaljuje, obenem pa z vključenimi organizacijami postavljamo podlage za naše skupno delo v prihodnosti.

Vabljeni, da si utrinke iz mednarodnega projekta ogledate na spletni strani http://youropenetwork.eu/ in FB profilu projekta Yourope.

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

Pisarni sta zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom do nadaljnjega za osebna srečanja zaprti. Dosegljivi smo preko e-pošte ali telefona. Hvala ta razumevanje.