S 1. januarjem 2015 obvezno pošiljanje eRačunov

​S 1.1.2015 stopi v veljavo obvezno pošiljanje eRačunov proračunskim uporabnikom. Torej, vsi, ki prodajate blago oz. storitve proračunskim uporabnikom, morate od 1.1.2015 dalje izstavljati in pošiljati račune v e obliki, torej eRačune. ERačun je račun, ki ga izdajatelj računa za dobavljeno blago ali izvedene storitve izda prejemniku računa v elektronski obliki in enakovredno zamenjuje račun v papirni obliki. Izmenjava eRačuna je proces posredovanja eRačuna od izdajatelja do prejemnika eRačuna.

 

Kdo so proračunski uporabniki?

Proračunski uporabniki so občine, krajevne skupnosti, ministrstva, javne agencije, javni zavodi, vrtci, osnovne šole, knjižnice,… Celoten seznam proračunskih uporabnikov, katerim je potrebno račune pošiljati v e obliki najdete na tej povezavi.

Kaj vse spada pod eRačun?

Za eRačune štejemo dokumente, ki vsebujejo obvezne dokumente opredeljene v Pravilniku o računovodstvu organizacije in Zakonu o davku na dodano vrednost, ne glede na to kako se listina imenuje. Lahko je to račun, bremepis, avansni račun, zahtevek za plačilo,…

Zahtevki za izplačila, ki ga izdamo  razpisovalcu se torej štejejo kot eRčauni, vendar je od razpisovalca odvisno ali bo sprejemal zahtevke za izplačilo v e obliki kot eRačuna ali še vedno v papirnati obliki. Tako je npr. Zavod za zaposlovanje je že obvestil, da so zahtevki za plačila dokumenti, ki imajo enak pomen kot računi ter imajo vse elemente računa zato jih jim je potrebno pošiljati kot eRačune, medtem ko je s strani občin informacija, da se bodo zahtevki za izplačila na podlagi razpisov še vedno pošiljala v papirnati obliki.

Kako izdamo eRačun?

ERačune lahko pošiljate proračunskim uporabnikom na različne načine. Lahko preko vaše banke, če je le-ta vključena v medbančno izmenjavo eRačunov. Seznam bank, ki omogočajo izdajo in pošiljanje eRačunov najdete na tej povezavi.

Ena od možnosti so tudi ponudniki elektronskih poti s katerimi ima Uprava RS za javna plačila (UJP) sklenjeno pogodbo. Seznam vseh ponudnikov najdete na tej povezavi, ponudnike elektronske poti, ki aktivno izmenjujejo e-račune preko UJP pa tukaj.

Manjši izdajatelji, ki bodo proračunskim uporabnikom na letni ravni posredovali manjše število eRačunov lahko to storijo preko portala UJP eRačun. Portal bo omogočal ročni vnos eRačunov in bo dostopen preko spletne strani UJP po 1.1.2015.

UJP je enotna vstopna in izstopna točka za izmenjavo eRačunov, proračunski uporabniki morajo eRačune prejemati in izdajati le preko UJP.

Kreiranje in pošiljanje eRačunov omogoča tudi e-računovodski program, ki ga nevladnim organizacijam za vodenje računovodstva ponuja Stičišče NVO osrednje Slovenije. Torej, tudi tisti, ki uporabljate e-računovodski program lahko kreirate in pošiljate oz. izvažate  račune v elektronski obliki v formatu XML po standardu eSlog.

Za dodatne informacije s področja računovodstva smo nevladnim organizacijam iz Osrednjeslovenije na voljo na e-pošti tjasa.bajc@consulta.si ali na tel. Številki 059 927 619.

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

vsak dan med 9.00 in 15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru