Podprite lokalne organizacije, namenite jim del dohodnine

Vsak zaposleni ima možnost, da sam odloči, komu bo namenil 0,5% svoje plačane dohodnine in to tako, da iz seznama upravičencev izbere eno do največ pet organizacij, katerih delovanje želi podpreti. Takšna donacija vas nič ne stane, organizaciji pa dodatna sredstva veliko pomenijo. Lansko leto se je iz tega naslova v Sloveniji razdelilo 5 mio EUR. Zato podprite organizacije iz lokalnega okolja in jim omogočite, da pridobijo dodatna sredstva za svoje delovanje in izvajanje aktivnosti, ki lepšajo naš vsakdan.

Komu lahko doniram?

Na seznamu upravičencev do donacij za leto 2019, ki ga objavi FURS si lahko izberete organizacije, ki so upravičene do donacij za leto 2019. Izberete lahko eno do največ pet organizacij in med njimi razdelite 0,5% dohodnine. Posameznemu upravičencu lahko tako namenite od 0,1% do maksimalno 0,5% dohodnine, seštevek vseh pa ne sme presegati 0,5%.

Kako to uredim?

Izpolnite obrazec »Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije« in ga oddajte osebno ali po pošti na pristojni finančni urad ali preko e-davkov (Doh-Don). Vložena zahteva velja za nedoločen čas in je ni potrebno vlagati vsako leto. V primeru, da želite svojo odločitev spremeniti in donacijo nameniti nekomu drugemu, je potrebno vložiti novo zahtevo, ki bo razveljavila staro. Vloge oddane do 31. decembra 2019 bodo upoštevane za plačano dohodnino v tem letu.

Kako pa pridete na seznam organizacij, ki so upravičene do donacij iz naslova 0,5% dohodnine?

Kot nevladna organizacija ste upravičeni do dela dohodnine oz. pridete na seznam, če imate ali pridobite status v javnem interesu. Pristojno ministrstvo, ki vam je status v javnem interesu podelilo pa vas po uradni dolžnosti umesti na seznam, ki ga najkasneje 28. 2. pošlje ministrstvu za finance. Če tako status pridobite do 31. 12. prejšnjega leta (npr. 2019) boste na seznamu upravičencev do donacij za leto 2020 in boste pridobili sredstva iz dohodnine plačane v letu 2020. Nakazila pa organizacije lahko pričakujejo do 20.marca, do 20.junija, do 20. septembra in do 20.decembrako, ko davčni organ upravičencem nakaže donacije na podlagi odločb o odmeri dohodnine. 

Če ste NVO in vas zanima več o tem, kako pridobite status v javnem interesu si preberite članek, ki smo ga na to temo pripravili na povezavi.  Podrobnejše pogoje pridobitve statusa v javnem interesu pa so dostopni tukaj.

 

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

vsak dan med 9.00 in 15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru