Javno dostopna evidenca nevladnih organizacij v javnem interesu

Od 14. 1. 2019 je na spletnem portalu AJPES brezplačno javno dostopna evidenca nevladnih organizacij v javnem interesu (ENO). Kot so zapisali, so z vzpostavitvijo ENO  prvič na enem mestu zbrani  in javnosti dostopni podatki o nevladnih organizacijah s statusom javnega interesa na vseh področjih.

Od aprila 2018 velja Zakon o nevladnih organizacijah (ZNorg), ki jasno opredeljuje in poenoti definicijo nevladne organizacije in nevladne organizacije v javnem interesu. Več o tem, kaj sam zakon prinaša za nevladne organizacije, si lahko preberete tukaj.

V evidenci nevladnih organizacij v javnem interesu (ENO) so tako na voljo osnovni podatki o nevladni organizaciji, podatki o področjih, na katerih ima nevladna organizacija podeljen status delovanja v javnem interesu, podatki o podelitvi oziroma odvzemu statusa (datum podelitve/odvzema, številke in datumi pravnih aktov ali drugih pravnih podlag) ter podatki o pristojnem ministrstvu.

Za ažurnost in celovitost podatkov v ENO so odgovorna pristojna ministrstva, ki imajo pooblastila za redno posodabljanje podatkov v ENO prek spletne aplikacije na portalu AJPES.

Zakon o nevladnih organizacijah je odpravil omejitev za marsikateri zavod ali ustanovo pri pridobitvi statusa v javnem interesu. Tako lahko sedaj nevladna organizacija pridobi status nevladne organizacije v javnem interesu na določenem področju, če njeno delovanje na tem področju presega interese njenih ustanoviteljev oziroma članov in je splošno koristno. Vlogo za pridobitev statusa nevladna organizacija poda pri ministrstvu, pristojnem za podelitev tega statusa.

Ali bomo izgubili status nevladne organizacije v javnem interesu?!... pa je vprašanje, ki ga zadnje čase na regionalnih stičiščih kar pogosto slišimo.

Marsikatera nevladna organizacija v javnem interesu je od pristojnega ministrstva že dobila dopis, v katerem jih obveščajo o spremembi zakonodaje, torej o tem, da je potrebno njihove ustanovitvene akte in delovanje uskladiti s pogoji, ki veljajo za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu po ZNorg ter o tem podpisati izjavo. Ter opozorilo, da jim bo drugače tak status odvzet. Marsikatero društvo ima že od vsega začetka to usklajeno in je podpis takšne izjave zgolj ureditev obveznosti.

Če ste v dilemi ali je vaš ustanovitveni akt oziroma vaše delovanje s pogoji, kot jih določa Zakon o nevladnih organizacijah za delovanje nevladnih organizacij v javnem interesu, potem lahko svoje vprašanje pošljete na info@consulta.si oziroma naši pravni službi petra.cilensek@consulta.si.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00