Zakon o nevladnih organizacijah končno potrjen!

20.03.2018 je bil kljub odstopu premierja Cerarja in posledično koncu koalicije v Državnem zboru RS sprejet novi Zakon o nevladnih organizacijah!

 

 

 

CNVOS je s skupno akcijo, v kateri smo sodelovala tudi regionalna stičišča za NVO, uspel poslance, kljub odstopu Premierja in trenutni politični stuaciji, s pomočjo društev, zasebnih zavodov in ustanov po celi Sloveniji, prepričati, da podprejo sprejetje novega zakona, ki po dolgih letih prizadevanj končno ureja status nevladne organizacije v Sloveniji. 

Zakon pa predstavlja veliko več kot le jasno ureditev statusa NVO, ter koga lahko in koga ne smemo šteti med NVO; neposredno izboljšuje stanje celotnega nevladnega sektorja preko naslednjih ukrepov:

1. Vzpostavljen bo novi proračunski sklad za razvoj NVO, kamor se bo neposredno stekal denar, ki bi lahko bil a ni bil uporabljen za dohodninske donacije (gre za 0.5% pri dohodnini).

Trenutno vse neporabljene donacije predstavljajo kar približno 5 milijonov evrov letno!

2. Vsem NVO bo omogočena pridobitev statusa delovanja v javnem interesu, ne glede na to, na katerem področju delujejo; sistem za pridobitev statusa bo po novem precej bolj pregleden in jasen, statusno-pravne oblike več ne bodo omejujoče.

3. NVO, ki imajo status v javnem interesu, bodo ministrstvo po novem poročale le enkrat na dve leti; prav tako bo poročanje poenostavljeno, saj bodo NVO poročale le še dokazila o doseganju predpisanih dosežkov - obenem bo vodena javna evidenca vseh NVO v javnem interesu.

4. NVO, ki imajo status delovanja v javnem interesu, bodo imele prednest na javnih razpisih iz državnega proračuna!

5. Zakon določa pravno podlago za javne razpise, namenjene razvoju in podpori nevladnih organizacij in vladi nalaga, da redno pripravlja strategije razvoja NVO in programov razvojnih ukrepov.

6. Zakon opredeljuje tudi horizontalne mreže, regionalna stičišča in vsebinske mreže - s tem nam daje priznanje kot pomembnemu deležniku pri razvoju NVO sektorja v Sloveniji. 

Novi Zakon bo v veljavo stopil v mesecu aprilu.

Čestitamo vsem nevladnim organizacijam in se zahvaljujemo CNVOS-u za njihovo dobro delo!

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00