Mladi za pozitivne spremembe v lokalni skupnosti preko solidarnostnih projektov

Solidarnostni projekti predstavljajo ključno orodje Evropske solidarnostne enote za spodbujanje sodelovanja in solidarnosti med mladimi. Ti projekti omogočajo mladim v starosti od 18 do 30 let, da sami zasnujejo, razvijejo in izvedejo solidarnostne aktivnosti, ki prispevajo k pozitivnim spremembam v njihovih lokalnih skupnostih. 

Osnovni namen solidarnostnih projektov je omogočiti mladim priložnost za izražanje solidarnosti skozi prevzemanje odgovornosti za ustvarjanje pozitivnih sprememb v lokalnih skupnostih. Mladi se soočijo z različnimi družbenimi in okoljskimi izzivi ter oblikujejo in izvajajo rešitve, ki pomagajo izboljšati življenje ljudi v njihovem okolju. Projekti spodbujajo aktivno udeležbo in sodelovanje celotne skupine mladih ter naslavljajo konkretne tematike skozi dnevne aktivnosti.

Mladi lahko sodelujejo v solidarnostnih projektih v skupinah, ki štejejo najmanj 5 članov in so registrirane na portalu Evropske solidarnostne enote. Skupine mladih prevzamejo odgovornost za načrtovanje, koordinacijo in izvajanje projektov. Ključna je njihova samostojnost pri odločanju o procesih upravljanja, pri čemer organizacije, če so vključene, zagotavljajo zgolj administrativno podporo.

Solidarnostni projekti predstavljajo odlično priložnost za mlade, da se aktivno vključijo v izvajanje projektov, ki prispevajo k boljši družbi, in se hkrati učijo ter razvijajo svoje kompetence. Skozi solidarnostne projekte mladi postanejo aktivni državljani, ki so sposobni prevzemati odgovornost za spremembe in prispevati k razvoju svoje lokalne skupnosti ter širše družbe.

Poleg obravnavanja lokalnih izzivov bi moral solidarnostni projekt tudi izražati evropsko dodano vrednost, z obravnavanjem prednostnih nalog, opredeljenih na evropski ravni. Solidarnostni projekt bi moral izražati skupno skrb za teme v evropski družbi, kot so na primer vključevanje državljanov tretjih držav, podnebne spremembe ali aktivna demokratična udeležba.

Lahko se izvajajo na lokalni, regionalni, nacionalni ali nadnacionalni ravni, če vključujejo čezmejno sodelovanje. Trajanje projektov je prilagodljivo in lahko traja od 2 do 12 mesecev, odvisno od načrtovanih ciljev in potreb.

Prijavi se lahko skupina najmanj 5 mladih, ki na dan začetka izvajanja projekta ne smejo biti mlajši od 18 let in starejši od 30 let, in odda prijavo nacionalni agenciji ali pa v njihovem imenu prijavo odda organizacija. Rok za oddajo prijave je 4. 10. 2023. Projekti, ki bodo prijavljeni v tem roku se bodo začeli izvajati med 1. 1. 2024 in 31. 5. 2024.

Višina sredstev je odvisna od trajanja solidarnostnega projekta. Sestavljena je iz stroškov izvajanja projekta in se giblje med 1.190 EUR in 7.140 EUR (595 EUR na mesec), stroškov dela inštruktorja (137 EUR na dan za maksimalno 12 dni) in izrednih stroškov za podporo udeležbe mladim z manj priložnostmi, ki izvajajo projekt (po dejanskih stroških).

V Sloveniji izvaja naloge Nacionalne agencije programa Evropska solidarnostna enota 2021-2027 Zavod MOVIT, kjer dobite vse informacije in podporo pri prijavi in izvajanju projektov ESE. 7. in 8. septembra 2023 tako organizirajo informativna dneva, kjer bodo predstavili E+ Mladina in ESE. Prijave in podrobnosti o spletnem dogodku najdete na povezavi. Še več informacij in Vodnik po programu pa na tej povezavi

 

V okviru podpore za nevladne organizacije iz zasavske regije smo za brezplačno pomoč in svetovanje vedno na voljo društvom na Regionalnem centru NVO. Brezplačna pomoč se financira iz Sklada za NVO v okviru Ministrstva za javno upravo. Pokličite nas na 059 927 619 ali pišite na info@consulta.si.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00