Debata o priložnostih za mlade v EU " EU is home" z gospodom Ivom Vajglom

V četrtek in petek 21.in 22. novembra smo spodbujali mlade k aktivnem državljanstvu  in jih seznanili s priložnostmi, ki jih ponuja Evropska unija za mlade v okviru dogodka EU is home v Hiši Evropske Unije. Na dogodku je sodelovalo 150 učencev tretjih letnikov Gimnazije Bežigrad ter 23 udeležencev iz sedmih držav Evropske Unije (Italija, Španija, Grčija, Belgija, Ciper, Bolgarija in Poljska).

Mladi so raziskali Multimedijski center Hiše Evrope, kjer so se spoznali z glavnimi inštitucijami Evropske Unije in z obrazi ki nas zastopajo v Evropskem parlamentu. Največ zanimanja je med učiteljicami požela interaktivna predstavitev, kjer so na voljo informacije za kakšne projekte so porabili evropska sredstva v različnih državah, učenci pa so z velikim veseljem raziskali notranjost fotografske kabine multimedijskega centra. Skozi predstavitev Priložnosti za mlade v Evropski  Uniji so mladi pridobili informacije o priložnostih učenja in spoznavanja drugih držav skozi program Erazmus+ , možnosti zaposlovanja v EU ter druge iniciative kot so subvencionirana železniška potovanja. 
V obeh dneh se nam je pridružil nekdanji evropski poslanec g. Vajgel, ki je skozi opis svoje življenjske poti delil svoje izkušnje ter učence skozi moderiran pogovor spodbujal k razmisleku zakaj je pomembno, da se mladi aktivno vključujejo ter oblikujejo svoje mnenje o dogajanju na državni ravni ter na ravni Evropske unije ter kaj pomeni biti državljan Evropske Unije. Velika pridobitev Evropske Unije, ki jo je g. Vajgl skozi pogovor poudaril, je odprtost Slovenske univerze za študij v drugih državah EU, kar je dobra naložba. 
Mladi ter mednarodni udeleženci so se pridružili debati s zanimivimi vprašanji kot so ali bi Evropska Unija morala narediti več, da zaščiti trg pred kitajskimi podjetji ter kako lahko posamezniki pridejo do takšnega števila pomembnih funkcij kot jih je opravljal gospod Vajgl. Odgovor gospoda Vajgla na slednje vprašanje je bil, da je bil angažiran že od malih nog ter da mu na funkcije niso pripomogli strici iz ozadja ter, da tudi sam ni stric iz ozadja. Ta odgovor je požel kar nekaj smeha med mladimi. Pogovor z gospodom Vajglom je potekal v sporočenem vzdušju saj se je znal povezati z mladimi, ker ima tudi sam v svoji družini sina enake starosti kot prisotni učenci.
Učenci so iz dogodka odšli z novimi informacijami ter z drugačni pogledom na življenje v Evropski uniji.

Dogodek EU is home je del projekta Yourope v okviru program Evropa za državljane. Več o projektu si preberete tukaj.

Vabimo pa vas tudi da spremljate dogajanje na facebook profilu YOUROPE.

 

 

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

vsak dan med 9.00 in 15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru