Analiza javne politike in dejanskega stanja na področju mladine in mladinskih dejavnosti v občini Domžale v letu 2018

Na Stičišču NVO osrednje Slovenije smo analizirali kaj se je dogajalo na področju mladih v občini Domžale leta 2018. Pregledali smo strategijo, katere so ključne organizacije, zadolžene za področje mladih, katere nevladne organizacije ponujajo programe za mlade, za konec pa smo naredili še analizo sofinanciranja projektov in programov dela z mladini za leta 2017 - 2019. 

V občini Domžale se je leta 2014 z ustanovitvijo Komisije za mladinska vprašanja začelo bolj strateško razvijati in graditi dogajanje na mladinskem področju, ki je bilo v preteklosti močno zapostavljeno. Spomladi 2018 je bila na občinskem svetu sprejeta Strategija za mlade 2018 – 2023. V strategiji so »mladi« definirani kot mladostniki in mlade odrasle osebe obeh spolov, stari od 15. do dopolnjenega 29. leta, ki živijo, delajo ali se izobražujejo v občini. 

Zaznali smo potrebo, da v občini za mlade od 12. do 15. leta starosti primanjkuje kvalitetnih in dostopnih aktivnosti. Marca 2019 smo zato izvedli Lokalni izziv Domžale, kjer smo skupaj z domžalskimi nevladnimi organizacijami iskali inovativne rešitve za lokalne potrebe. Spraševali smo se, katere dejavnosti so na voljo za mlade od 12. do 15. leta starosti.
 
Društvo Leteča želva je nevladna organizacija, ki je prevzela idejo in jo bo tudi uresničila. Trenutno se oblikuje program za mlade z naslovom »Safr je aut«, ki bo zaživel še letošnje leto. Najstnikom želijo s tem programom ponuditi dejavnosti, ki bodo zanimive za njihovo starost, veščine, ki jih bodo zvabile v naravo, teme o katerih morda ne morejo ali ne upajo govoriti in druženja, ki bodo spodbujala spoznavanje samih sebe in sklepanje prijateljstev.
 
Občina Domžale skrbi za pester izbor otroških ter mladinskih programov in projektov tudi s sofinanciranjem takšnih programov in projektov preko javnega razpisa. V letih 2017 - 2019 je za sofinanciranje projektov in programov dela z mladimi, ki jih izvajajo nevladne organizacije, namenila slabih 55.000 evrov.
 

Z namenom uspešnejšega nadaljevanja zamisli, smo pripravili analizo, ki je dostopna na tej povezavi. Naj vam bo v pomoč pri pripravi dodatnih aktivnosti in dejavnosti za mlade ter razumevanju stanja na področju mladine v občini Domžale.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00