Podelili smo nazive Prostovoljec zasavske regije 2023

Ob Svetovnem dnevu nevladnih organizacij, 27. 2. 2024 smo v Kisovcu podelili nazive Prostovoljec zasavske regije 2023 ter se tako poklonili prispevku nevladnih organizacij in njihovim številnim prostovoljcem za neizmerno energijo, ki jo vnašajo v našo skupnost in prispevajo k bolj zdravi, sočutni in povezani družbi.

Letos smo podelili štiri nazive Prostovoljec zasavske regije 2023 prostovoljkam in prostovoljcem po posameznih občinah, en naziv Prostovoljska organizacija zasavske regije 2023 in en naziv Prostovoljski projekt zasavske regije 2023 za celotno regijo.

 

Prejemniki nazivov za leto 2023

 


Naziv Prostovoljec zasavske regije 2023 za občino Hrastnik je prejel Dragan Caranović.

Dragan Caranović je prostovoljec v okviru projekta Prostofer v občini Hrastnik že od prve polovice leta 2021. Samo v letu 2023 je opravil kar 63 prevozov starostnikov v bolnišnice in zdravstvene domove različnih krajev po Sloveniji, kar je daleč največ izmed vseh hrastniških prostovoljcev v projektu Prostofer.

 

 

 

 

 

 


Naziv Prostovoljka zasavske regije 2023 za občino Litija je prejela Sabina Avsec.

Sabina Avsec je prostovoljka že vrsto let. Ob poplavah avgusta 2023 je bila med prvimi, ki je v Litiji organizirala zbiranje, skladiščenje in razdeljevanje darovanih stvari pomoči potrebnim. V svojem domačem kraju organizira tudi obisk dedka Mraza za otroke in starejše, kar kaže na njeno predanost skupnosti in dobrobiti vseh njenih članov.

 

 

 

 

 

 


Naziv Prostovoljka zasavske regije 2023 za občino Trbovlje je prejela Karmen Pusovnik.

Karmen Pusovnik je prostovoljka Društva prijateljev mladine Trbovlje. Njena predanost in energija so osupljivi, saj se vedno z veseljem vključuje v vse projekte društva. Naj je to varstvo otrok, pravljični december, otroški parlamenti, pustovanje, dogodki na terenu, prostovoljske akcije itd. V letu 2023 je opravila neverjetnih 680 zavedenih prostovoljnih ur, ob tem pa še en kup tistih, ki niso nikjer zabeležene.

 

 

 

 

 


Naziv Prostovoljka zasavske regije 2023 za občino Zagorje ob Savi je prejela Marija Golčnik.

Marija Golčnik je  prostovoljka Slovenskega društva Hospic od leta 2019. V tem času je opravila 106 ur na programih Spremljanje umirajočih in njihovih svojcev, Detabuizaciji smrti in Prostovoljstvu. Zaslužna je za vzpostavitev sočutne točke v VDC Zasavje. Največ prispeva s svojim zgledom, saj s tem vzpodbuja druge, da delujejo sočutno, ustvarjalno in povezovalno.

 

 

 

 

 


Naziv Prostovoljska organizacija zasavske regije 2023 je prejelo Društvo diabetikov Trbovlje.

Društvo diabetikov Trbovlje združuje več kot 300 članov. Na prostovoljski ravni organizirajo ogromno dejavnosti, med drugim: zdravstvena predavanja, meritve sladkorja, tlaka in holesterola v društvu in po dogovoru tudi izven društva, okrevanje v zdraviliščih, športne dejavnosti. Tako vodstvo društva, kot vsi prostovoljci vlagajo veliko svojega časa, volje in srčnosti, da skozi leto izvedejo vse aktivnosti. Res številčna udeležba na vseh dejavnostih pa je velika potrditev njihovega dela.

 

 

 

 

 


Naziv Prostovoljski projekt zasavske regije 2023 je prejel Maksimal festival.

Maksimal festival, v organizaciji Medgeneracijsko glasbenega društva Litija je namenjen spominu na Maksa Koviča, ki se je smrtno ponesrečil pri plezanju. Pri organizaciji sodelujejo številne organizacije v katerih je Maks prostovoljno deloval – od športnih do kulturnih društev. V okviru gorniško glasbenega  festivala se zbirajo prostovoljni prispevki za različne dobrodelne namene. V letu 2023 so bili zbrani prispevki tako namenjeni pomoči tistim, ki so jih prizadele poplave.

 

 

 

 

 


Kdo so bili kandidati

 

Na prireditvi se je predstavilo vseh 12 posameznikov, 6 organizacij in 6 projektov, ki so bili nominirani na natečaju Prostovoljec zasavske regije 2023.

V kategoriji Prostovoljec zasavske regije 2023 so bili nominirani: Dragan Caranović (Hrastnik), Slavko Draksler (Hrastnik), Marija Urankar Murn (Litija), Sabina Avsec (Litija), Žiga Rozina (Litija), Karmen Pusovnik (Trbovlje), Peter Pečarič (Trbovlje), Ani Klančnik (Zagorje ob Savi), Franc Ravnikar (Zagorje ob Savi), Maridi Cerkovnik (Zagorje ob Savi), Marija Golčnik (Zagorje ob Savi), Tadej Ule (Zagorje ob Savi).

V kategoriji Prostovoljska organizacija zasavske regije 2023 so bili nominirani: Društvo diabetikov Trbovlje, Društvo Litijski likovni atelje LILA, Katoliška mladina, enota Litija, Kolesarsko društvo Litijski Tempomat, Kulturno društvo Svoboda Trbovlje - Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, Prostovoljno gasilsko društvo Litija.

V kategoriji Prostovoljski projekt zasavske regije 2023 so bili nominirani: Maksimal festival, Oratorij Litija, Počitniško varstvo otrok, Trbovlje, Prostofer, Trbovlje, Starejši za starejše, Hrastnik, Za najmlajše junake in najmlajše princeske.

 

O dogodku

 

Prostovoljcem in nevladnim organizacijam so podporo s svojo udeležbo na dogodku izkazali tudi poslanec v državnem zboru Teodor Uranič, župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, podžupanja Občine Trbovlje Vesna Jesih ter direktor občinske uprave Občine Zagorje ob Savi Borivoj Grden.

Goste na dogodku je v uvodu nagovoril župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in član strokovne komisije natečaja Klas Preželj iz Slovenske filantropije, ki sta med drugim izpostavila ključni prispevek prostovoljcev, ki so se v času poplav, ki so prizadele Slovenijo v letu 2023, brez oklevanja odzvali in nesebično pomagali prizadetim.

V imenu organizatorja je Klara Kržišnik iz Regionalnega centra NVO, poudarila tudi, da so nevladne organizacije vse pogosteje glas tistih, ki bi bili sicer preslišani. Zato si želimo, da bi vsakokratna politika znala prepoznati ključno vlogo nevladnih organizacij in njihov potencial pri bolj zdravi in povezani skupnosti, ki se zavzema za dobrobit vseh nas.

Da je bila prireditev, kot pravijo udeleženci dogodka, res odlična, so zaslužne zasavske nevladne organizacije Društvo Marionetno gledališče Jurček, Mešani pevski zbor Prosavus, Kulturno društvo Big band Zagorje in Irena Režek iz KUD Jevnica, ki so dogodek pospremili z vrhunskimi nastopi.

Dogodek je povezovala Lucija Cestnik, ki je prireditev zaključila s citiranjem francoskega zdravnika Alberta Schweitzerja, ki je dejal:

"Ne vem, kakšna bo vaša usoda, a nekaj vem; samo tisti, ki iščejo in spoznajo, kako pomagati drugim, bodo srečni."

Tako smo že šestič v okviru Regionalnega centra NVO s sodelovanjem Občine Zagorje ob Savi, Občine Trbovlje, Občine Hrastnik, Občine Litija in Slovenske filantropije nazive podelili tistim posameznikom, nevladnim organizacijam in projektom, ki dosegajo največje učinke ter s svojim delovanjem pripomorejo k spodbujanju prostovoljstva v zasavski regiji.

 

Praktične nagrade za prejemnike nazivov so prispevali Chipolo, Razvojni center Srca Slovenije in Steklarna Hrastnik. Medijski pokrovitelj javnega natečaja Prostovoljec zasavske regije 2023 je Radio Aktual KUM. Izvedbo dogodka sofinancira Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za NVO.

 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00