Pestro festivalsko vzdušje v Litiji

Po dveh letih je zadnji petek v juniju v Litiji spet potekal Festival skupnosti s sloganom »Ohranjamo tradicijo. Gradimo skupnost«. Na letošnjem festivalskem druženju krajevnih in mestne skupnosti je vodilno vlogo prevzela Krajevna skupnost Kresnice. Poleg kresniških organizacij, posameznikov in društev so se obiskovalcem predstavila tudi društva in druge organizacije ostalih krajevnih in mestne skupnosti.

Z izjemo zadnjih dveh let ob občinskem prazniku tradicionalno poteka Festival skupnosti. Glavni namen festivala je okusiti in izkusiti posamezno krajevno skupnost, kjer obiskovalci bolje spoznajo številne organizacije, njihovo ponudbo ali programe, ki jih izvajajo. Za sodelujoče pa je prilika, da se predstavijo širši javnosti, pridobijo nove uporabnike in stranke. Vsi pa zagotovo spoznavamo premnoge posebnosti in zanimive kotičke naše občine.

Letošnjo vodilno vlogo je prevzela Krajevna skupnost Kresnice in se predstavila tako na odru z nastopi mladih glasbenikov kot na stojnicah s kulinarično ponudbo in predstavitvijo društev. Sodelovali so vokalistka in kitaristka Erika Kotar, kitaristka Eneja Lovše Veber, učenca Glasbene šole Kokalj, Erika in Enej, harmonikaš Žiga Lokar, dekliški pevski zbor Mozaik, solistka Nika Lokar, harmonikaš Jan Jakopič in kitaristka Lucija Godec, vokalna skupina Triad OŠ Litija, slikarka Marija Murn iz Društva Lila, pisateljica Sabina Štrubelj, predstavniki PGD Kresnice, NK Cockta Kresnice, KORK Kresnice, Leseni rogisti in čebelarji.

Skupno je letos na Festivalu skupnosti v petek, 24.6.2022 sodelovalo 42 organizacij in posameznikov na stojnicah, prireditvenem prostoru in odru, kjer se je odvijal zanimiv kulturni program.

Krajevno skupnost Jevnica so zastopali člani Glasbene šole Kokalj na odru in Slaščičarstvo Kastelic in kuharski mojster Ervin Godec s dobrotami na stojnici.

V okviru Krajevne skupnosti Hotič je čipke prestavila klekljarica Mateja Mihelič, kvačkane izdelke Nataša Ševerkar, konjeniške rekvizite pa Konjeniško društvo Jesenje- Geoss. Brezplačen domač sladoled za vse osnovnošolce pa so pripravili v Gostišču Kimovec.

Iz krajevne skupnost Vače so na festivalu svoje izdelke predstavljali Eko kmetija Vovše, Kmetija pr´Škundr in rokodelka Barbara Vrtačnik.

Iz Krajevne skupnosti Polšnik so sodelovale članice Društva podeželskih žena in deklet Polšnik s svojim drobnim pecivom.

Iz Krajevne skupnosti Gabrovka je na festivalu sodelovalo Društvo Raznolikost s predstavitvijo mesojedih rastlin.

Društvo Enkraten teater iz Krajevne skupnosti Ribče je skupaj s starši otrok iz vrtca Kresnice organiziralo menjavo igrač.

Iz Mestne skupnosti Litija se na festivalu sodelovali Društvo U3 Litija in Šmartno z izdelovanjem sivkinih butarc, Društvo upokojencev Litija s prestavitvijo različnih ročnih izdelkov svojih članov, Društvo diabetikov Litija – Šmartno, katerega članice so merile krvni sladkor, Rdeči križ Litija, kjer so opravljale brezplačne meritve, Nogometni klub Litija s predstavitvijo društvo, Karate klub Kensei s praktičnim prikazom svojega športa in Regionalni center NVO s svojo predstavitvijo pomoči in podpore drugim nevladnim organizacijam. Mestna skupnost Litija je za otroke pripravila napihljivo igralo, na stojnici pa so se predstavljali skupaj s TIC Litija, Mestnim muzejem Litija in Frtico.

Dogajanje na festivalskem odru je popestril Zoran Cilenšek, festivalsko druženje pa so zaključili člani kvarteta klarinetistov Jukebox Kvartet in s svojim posebnim koncertom zaključili letošnje praznovanje občinskega praznika.

Prav vsi so zaslužni da smo skupaj ustvarili pestro dogajanje. Hvala vsem, kot tudi vsem obiskovalcev. Veselimo se ponovnega druženja prihodnje leto.

Dogodek smo organizirali:

Občina Litija, ZKMŠ Litija, Regionalni center NVO in Razvojni center Srca Slovenije.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00