Z župani in županjo podelili nazive Prostovoljec zasavske regije 2021

Skupaj z župani in županjo smo podelili nazive v okviru natečaja Prostovoljec zasavske regije 2021. Namen javnega natečaja je prepoznati, izpostaviti in podpreti prostovoljske aktivnosti ter razširjati solidarnostne vrednote v regiji.

 

 

Ob podelitvah, skupaj s predstavniki občin, je vsem prejemnikom nazivov izrekla čestitke vodja Regionalnega centra NVO, Klara Kržišnik in se jim zahvalila za njihov doprinos in pozitiven vpliv na številna življenja v skupnosti. Za podelitev nazivov pa izrazila, da naj bodo eno od priznanj, da je njihovo delo opaženo in cenjeno v lokalnem okolju.

Naziv Prostovoljka zasavske regije 2021 iz Občine Zagorje ob Savi je prejela Maja Odlazek. Maja je prostovoljka v dveh društvih v svojem kraju. Veliko časa nameni delu v okviru kulturnega društva in domačega gasilskega društva. Ob podelitvi priznanja se ji je za njen doprinos v svojem imenu, v imenu župana in tudi v imenu vseh občank in občanov zahvalil direktor občinske uprave, g. Tadej Špitalar. Ob tem je poudaril, da ga vesli, da so zelo aktivni tudi v času »korone«, a verjame, da bodo po koncu epidemije še bolj. Kako se je Maja srečala s prostovoljstvom in kaj ji pomeni pa si lahko preberete TUKAJ.

Mijo Levačič, ki deluje kot prostovoljec v Društvu žarek upanja že od njegove ustanovitve, je prejemnik naziva Prostovoljec zasavske regije 2021 iz Občine Litija. Župan občine Litija, Franci Rokavec je ob podelitvi naziva poudaril, da je prostovoljstvo pomemben del vsake lokalne skupnosti. Ob podelitvi priznanja je dejal: »Zahvaljujem se vam za vaš prispevek, za vaše opravljeno  prostovoljsko delo s katerim pomagate drugim in s tem celotni družbi. Na nek način ste s tem tudi vzor vsem ostalim občankam in občanom, da se odločijo za to delo. Zagotovo je prostovoljstvo delo, ki nas vse skupaj bogati. Z hvaležnostjo vseh lahko izpolnjujemo to poslanstvo. Še enkrat res iskrena hvala.« Več o Miju si preberite TUKAJ.

Iz Hrastnika prihajajo trije prejemniki nazivov v okviru natečaja Prostovoljec zasavske regije 2021. Med posamezniki je priznanje za naziv Prostovoljec zasavske regije 2021 prejel, Slobodan Filipovič. Slobodan je predsednik Kulturno umetniškega društva Veter in človek katerega poslanstvo kot glasbenika je, da z dobrodelnimi koncerti pomaga finančno podpreti najbolj ranljive skupine.  Več o njem TUKAJ.

V kategoriji  Prostovoljska organizacija zasavske regije 2021 je naziv prejelo Planinsko društvo Hrastnik. Organizacija, ki je z izvedbo projekta prenove Planinski dom na Kalu dokazala, da se s trdim delom in močno voljo članov društva, da izpeljati tudi takšne projekte, ki pomenijo bogato dodano vrednost lokalnem okolju kot tudi širše.  Kaj so počeli si preberite TUKAJ. 

V kategoriji Prostovoljski projekt zasavske regije 2021 je naziv prejel projekt Prostofer v občini Hrastnik. Gre za trajnostni vseslovenski projekt Zavoda Zlata mreža, ki se mu je v letu 2021 pridružila tudi Občina Hrastnik. Projekt povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč.  Več o projektu TUKAJ.

Ob podelitvi nagrad je župan občine Hrastnik Marko Funkl dejal: »Ob tej priložnosti se vsem prostovoljkam in prostovoljcem zahvaljujem za njihovo delo, še posebej pa čestitam letošnjim nagrajencem. Pri prostovoljstvu gre za izjemno bogat in širok spekter dejavnosti, v katere so vpeti številni Hrastničani in Hrastničanke. S svojim nesebičnim delom dajejo življenju v občini dodatno razsežnost in ustvarjajo številne lepe trenutke na humanitarnem, športnem, kulturnem in drugih področjih.«

Naziv Prostovoljka zasavske regije 2021 iz občine Trbovlje pa je prejela Nataša Pavlovič. Nataša je že več kot 10 let je prostovoljka v Društvu prijateljev mladine Trbovlje. Ob podelitvi naziva je nagrajenki iskrene čestitke izrekla županja občine Trbovlje, Jasna Gabrič. Ob tem je poudarila, da je vesela, da poteka izbor in podeljevanje nazivov naj prostovoljec. Zaveda se, da so tudi v Trbovljah ljudje, ki poleg svojih profesionalnih zadolžitev opravljajo tudi prostovoljsko delo in prav je, da se jim na ta način zahvalimo zato kar počnejo. Več o Natašinem prostovoljnem delu pa si preberi TUKAJ.

 

Pri izvedbi natečaja Prostovoljec zasavske regije vsako leto sodelujejo vse štiri občine regije (Zagorje ob Savi, Litija, Hrastnik in Trbovlje) in Slovenska filantropija, združenje za promocijo prostovoljstva.  Ob natečaju 2021 so na Slovenski  filantropiji uvideli, da so prostovoljske organizacije in prostovoljci zasavske regije tudi v preteklem letu, še vedno v obdobju zaželene fizične distance, našli več načinov, kako ostati povezan, solidaren ter pomagati tam, kjer je to potrebno. Čas in znanje, ki so ga podelili številni prostovoljci, sta pripomogla k lažjemu vsakdanu posameznika ali skupnosti, hkrati pa tudi osmislila marsikatero prostovoljsko delo. To se ni izkazalo kot pomembno le na področju sociale in civilne zaščite, ampak tudi na kulturnem, športnem in naravovarstvenem področju.

Pestrost prostovoljskega dela izkazujejo tudi prostovoljske organizacije in prostovoljci v zasavski regiji. Tem v Slovenski filantropiji, koordinatorici Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, izrekajo zahvalo za vso angažiranost v preteklem letu. Prejemnikom nazivov pa iskreno čestitajo in želijo, da bo ta naziv popotnica za nadaljnje udejstvovanje tudi v »ne-koronskih« časih.

 

Na Regionalnem centru NVO želimo z natečajem Prostovoljec zasavske regije prostovoljsko delo in projekte, ki se izvajajo izpostaviti in predstaviti tudi drugim ter jih tako navdušiti, da se tudi sami pridružijo prostovoljcem. Samo v letu 2020 je v 83 organizacijah 1.779 vključenih prostovoljcev opravilo 146.500 ur prostovoljskega dela v vrednosti 1,35 mio EUR. Toliko ur v enem letu opravi 70 zaposlenih oseb za polni delovni čas. Kar odraža velik prispevek prostovoljskega dela k družbeni blaginji.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00