Sprememba davčne obravnave povračil potnih stroškov za prevoz na in z dela

Sprememba davčne obravnave povračil potnih stroškov za prevoz na in z dela se bo za nevladne organizacije (delodajalce v zasebnem sektorju) po Uredbi o spremembah in dopolnitvah Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja  začela uporabljati za povračila stroškov prevoza za delo in z dela za mesec september 2021.

Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 0,18 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela za vsak dan prisotnosti na delu, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča.

Če je tako izračunan znesek povračil  za posamezni mesec nižji od 140,00 eurov, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod temi pogoji ne všteva povračilo stroškov prevoza na delo in z dela v višini 140 eurov mesečno.

Mesto opravljanja dela po uredbi je mesto, kjer se delo opravlja oziroma se začne opravljati. Običajno prebivališče po uredbi je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela. Drugo prebivališče delojemalca je običajno prebivališče po tej uredbi le, če se delojemalec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela.

Za določanje oddaljenosti v skladu s uredbo se upoštevajo najkrajše običajne cestne povezave.

 

Podrobnejši opis in razlaga FURS pa na tej povezavi.

 

 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00