Mladi po nasvet in zgodbe k starejšim

Starost – darilo mladim je naslov projekta s katerim bodo mladi iz zasavske regije vzpostaviti stik s starejšimi prebivalci iz naših krajev. Želijo slišati in zapisati njihove zgodbe, jih povprašati za nasvete in modrosti ter jim seveda obenem tudi pomagati pri vsakdanjih opravilih. Gredo k tistim, ki jim lahko dajo dragocene življenjske izkušnje, koristne nasvete, drugačen pogled, modrosti in doživetja iz nekih drugih časov, ko je bil svet morda še bolj preprost. Druženje z njimi jim bo vsekakor razširilo obzorja in jim pomagalo pri soočanju z mladostniškimi izzivi.

S projektom želijo mladi pokazati, da so starejši pomembna in dragocena skupina prebivalstva, ki lahko družbi, še posebej mladim, veliko podari. V okviru projekta bodo mladi prostovoljci svoj čas kakovostno preživljali s starejšimi, poslušali njihove zgodbe, nasvete in modrosti, jih zapisovali in jih tudi objavljali. Starejši pa bodo imeli možnost, da pripovedujejo in jim predajajo svoja znanja ter izkušnje. S projektom želimo vzpostaviti osebni stik med mladimi in starejšimi prebivalci regije ter vzpostaviti dolgoročne in upamo tudi prijateljske medsebojne odnose.

Izhodišče za pripravo projekta Starost – darilo mladim je vsekakor problematika povečevanja deleža starega prebivalstva v  regiji in v Sloveniji ter pomanjkanje programov, ki bi starejšim zagotovili večjo vključenost v družbo oziroma jim omogočili, da svojo vlogo v družbi uresničujejo in doživljajo svojo starost dostojanstveno. V epidemiji bolezni COVID-19 so se te problemi še bolj izrazili. Na drugi strani pa pri mladih zaznavamo močno individualizacijo, vse bolj pogosto umikanje v digitalni svet, številne duševne stiske, pomanjkanje pristnih človeških stikov - še posebej stikov z ljudmi drugih generacij. Vse to nas je spodbudilo k temeljitem razmisleku o projektu, ki bi naslovil probleme obeh generacij.  

Projekt Starost – darilo mladim je sofinanciran s strani Evropske solidarnostne enote. Aktivnosti lahko spremljate na FB strani https://www.facebook.com/StarostDariloMladim ali nas kontaktirate na e-naslov info@consulta.si.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00