Zgodba podeželske prostovoljke Mateje Kos

Mateja Kos je prostovoljka že od 16. leta. S prostovoljstvom se je najprej srečala v odboru za turizem, ki je deloval v okviru Krajevne skupnosti Podkum. Leta 2004 se je pridružila župnijskemu Oratoriju. To delo je opravljala vse do leta 2014 in že naslednje leto je svoje prostovoljsko poslanstvo nadaljevala kot del ekipe projekta Urlaub na vasi, ki ga izvaja Kulturno društvo Podkum.

Mateja je članica Kulturnega društva Podkum od leta 2007. Štiri leta je v društvu opravljala naloge tajnice, leta 2016 pa so jo izvolili za predsednico društva. Takrat je postala tudi del dramske skupine. Od leta 2015 kot prostovoljka sodeluje tudi v projektu Manj svečk za manj grobov, trenutno je še članica sveta krajevne skupnosti, na pomoč pa z veseljem priskoči tudi drugim društvom v krajevni skupnosti Podkum.

Prostovoljka je postala, ker si je želela sprememb  njenem kraju. V Podkumu se razen veselic ni dogajalo nič drugega. Za otroke in mlade ni bilo dejavnosti. Z namenom razvoja novih dejavnosti so se v krajevni skupnosti odločili, da ustanovijo odbor za turizem. Njen oče, ki je bil takrat član sveta jo je predlagal za članico in tako se je začela njena prostovoljska pot. Sprva je Matejo motivirala želja po razvoju novih dejavnosti v kraju, danes pa jo motivirajo predvsem dejavnosti za otroke in mlade. Po njenem mnenju so ravno otroci tisti, ki potrebujejo največ animacije in programov.

O pomenu prostovoljstva in koristi, ki jih prinaša je Mateja povedala naslednje: »Prostovoljsko delo mi je prineslo veliko izkušenj in novih znanj. Postala sem bolj komunikativna, zelo iznajdljiva in prilagodljiva. Naučila sem se delovati v timu in sprejemati dejstva, da vedno ne bo tako kot sem si zamislila. Posamezniki lahko s prostovoljskim delom pridobijo veliko izkušenj in poznanstev, ki jim pomagajo v življenju in na karierni poti.«

Mateji največ pomeni pozitiven učinek prostovoljskega dela na ljudi in kraj. S počitniškim programom Urlaub na vasi so izjemno povezali lokalno skupnost. V programu namreč sodeluje večina lokalnih društev, podpirajo jih domači gostinci, javne in zasebne organizacije in podjetja. S projektom Urlaub na vasi so izboljšali prepoznavnost kraja, otroci in mladi pa so vse bolj povezani med seboj. »Zelo pomembno je, da se otroci in mladi počutijo vključene in spoznajo, da obstaja zanimiv svet tudi zunaj elektronskih naprav.« še dodaja Mateja.

Pri svojem prostovoljskem delu jo najbolj razveselijo nasmehi na otroških obrazih, in kot sama pravi, je najlepše slišati, ko povedo, da so uživali v aktivnostih in se imeli lepo. Veliko otrok v svojem okolju težko najde prijatelje, mnogi so ujeti v določene vzorce ali so celo zaznamovani. Tudi sama je doživela nekaj podobnega, ko je bila osnovnošolka, zato se še toliko bolj zaveda pomena počitniških druženj, kamor prihajajo otroci iz različnih krajev in sklepajo nova prijateljstva.

»V vseh teh letih sem doživela veliko težkih zgodb in največ mi pomeni, da (lahko) naredim nekaj lepega za ta mala bitja. Ni lepšega, ko se takšen otrok odpre in zaživi, ker je potreboval samo enega dobrega prijatelja in okolje, kjer se je počutil sprejetega.«

Na vprašanje kaj bi sporočila kolegom prostovoljcem je odgovorila: » Biti prostovoljec pomeni, da moraš imeti rad ljudi, biti potrpežljiv, sprejemati drugačnost in pomagati ljudem. Tistim, ki se še odločajo za prostovoljstvo bi sporočila, naj dobro premislijo, če si tega res želijo.

Vsakega, ki premore dobršno mero odgovornosti, zanesljivosti, veselja do dela z otroki in se želi pridružiti pestrim aktivnostim Kulturnega društva Podkum, z veseljem sprejmejo in mu ponudijo priložnost za sodelovanje.

Za več informacij jim pišite na kulturno.drustvo.podkum@gmail.com.  

Za zaključek Mateja še pove: »Prostovoljstvo je svobodna osebna odločitev in ni obveznost, ki ti jo nekdo naloži. Če pa se odločiš zanj, moraš biti pozitiven in prisoten s srcem.«.

#klubprostovoljcevzasavskeregije

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00