Občini Horjul se obeta medgeneracijsko središče

V tokratnih novičkah izpostavljamo intervju z županom Občine Horjul, ki je mnjena, da ima občina kljub majhnosti izredno pestro društveno življenje. Občina nevladnim organizacijam nudi pomoč pri prijavah na razpise in promociji, omogočajo pa tudi brezplačno koriščenje prostorov ter športnih objektov. 

Župan Občine Horjul pravi, da si iz leta v leto prizadevajo za tesnejše sodelovanje z nevladnimi organizacijami in sicer od priprave proračuna, pa vse tja do izvedbe projektov. Na vprašanje o izzivih v občini na področju sociale, mladih, športa, turizma in kulture, je najprej poudaril skrb za mlade družine. Glede na to, da je občina Horjul občina z visoko rodnostjo, skušajo mladim čim bolj olajšati prve korake v osamosvojitev. Dodeljujejo namreč enkratne denarne pomoči družinam za novorojence, spremenili pa so tudi Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč za območje občine. Na področju športa je izdelana projektna dokumentacija za dodatno infrastrukturo, Občina pa se je prijavila tudi na razpis za pridobitev sredstev za izgradnjo Medgeneracijskega središča, ki se bo nahajalo poleg OŠ Horjul.   

Nevladni sektor v občini temelji predvsem na prostovoljskih društvih. Člani znotraj teh društev razvijajo temeljne človekove vrednote kot so požtvovalnost, iznajdljivost, marljivost, samoiniciativnost, ekipni duh. Obenem udejstvovanje v društvih omogoča prijetno preživljanje prostega časa, pogosto pa člani na različne načine priskočijo tudi na pomoč ostalim občanom.

Dobre prakse sodelovanja z nevlanimi organizacijami gospod Prebil ni izpostavil, pravi da jih je bilo več. Vsa sodelovanja pa so družbeno koristna in občanom omogočajo vključevanje v dejavnosti, katere jih veselijo. Pohvalil je sodelovanje s Čebelarskim društvom Dolomiti Polhov Gradec, s katerim uspešno sodelujejo pri pripravi in izvedbi občinskih projektov. Prostovoljna gasilska drušva dosegajo odlične rezultate na različnih tekmovanjih, obenem pa ohranjajo visoke profesionalne standarde zaščite in reševanja v občini. Pri pripravi različnih občinskih dogodkov in prireditev sodelujejo z različnimi sekcijami Prosvetnega društva Horjul (mažoretke, folkloristi, pevci,... ) ter z Društvom kmečkih in podeželjskih žena Dobrova - Horjul -  Polhov Gradec. Dobro pa je tudi sodelovanje s krajevnim združenjem Rdečega križa, s katerim sodelujejo pri pripravi in izvedbi izobraževanj ter preventivnih akcij.  

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

vsak dan med 9.00 in 15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru