Potreba po prostorih za NVO tudi v Trbovljah

Deset trboveljskih nevladnih organizacij sodeluje pri pripravi pobude za vzpostavitev tako imenovane skupnostne pisarne v Trbovljah. Sodelujoče organizacije opozarjajo, da večina društev in drugih nevladnih organizacij ne potrebuje pisarniških prostorov za osem ur na dan, petkrat na teden.

Glede na njihove administrativne obveznosti pisarno potrebujejo le nekaj ur tedensko in to razmišljanje jih je vodilo do izhodišča za vzpostavitev tako imenovane skupnostne pisarne. Skupnostna pisarna je pisarniško urejen prostor, ki si ga deli več organizacij. Gre za souporabo pisarniških prostorskih kapacitet pri čemer se sodelujoče organizacije z urnikom oziroma razporedom uskladijo kako bodo ta prostor uporabljaje. Prostor je potrebno urediti na način, da ga lahko uporablja tudi več ljudi hkrati. Poleg administrativnih obveznosti bi t.i. skupnostna pisarna pomenila tudi možnost za izvedo srečanj, sestankov, delavnic, predavanj in drugih aktivnosti podobnega formata.

Skupnostna pisarna bo pomenila pomemben, skoraj ključen korak na področju reševanja prostorskih problemov nevladnih organizacij iz Trbovelj. Predvsem pa je pomembno to, da je takšna rešitev poceni in učinkovita ter zaradi souporabe sproža mnogo sekundarnih učinkov na področju povezovanja organizacij.

Nevladne organizacije ocenjujejo, da bi skupnostna pisarna lahko odgovorila na potrebe po pisarniških prostorih najmanj desetim organizacijam, pri dobri organizaciji pa celo dvajsetim. Dodajajo še, da bi skupnostno pisarno za delavnice, občasna srečanja, občne zbore, predavanja in podobne aktivnosti na letni ravni lahko uporabljajo celo do petdeset različnih organizacij.  

Kako je s podobnimi prostorskimi rešitvami v drugih zasavskih občinah?

V Litiji je v Ukmarjevi vili, kjer ima pisarniške prostore tudi ZLHT - Regionalni center NVO občina LItija omogočila večim NVO brezplačno uporabo prostorov  in tam je urejen tudi coworking prostor, ki ga lahko brezplačno uporabljajo lokalne NVO. V Zagorju je na pobudo Društva PUNKT v sodelovanju z Občino Zagorje zaživel t.i. coworking prostor, kjer se združujejo sodelavci zasavja (različne orgnaizcacije), v Hrastniku pa se na pobudo župana pipravalja t.i. Hrastniško nevladno stičišče, v okviru katerega bo vzpostavljen prostor, kjer bo delovalo več društev, ki bodo ponujala različne storitve in tudi informacijska pisarna.

Pri pripravi pobude za vzpostavitev skupnostne pisarne v Trbovljah zaenkrat sodeluje deset nevladnih organizacij iz Trbovelj. Če želite sodelovati pri pobudi ali se le dodatno informirati nam pišite na kristijan.adamlje@consulta.si.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00