Župan Borovnice si želi bolj ambiciozna društva

Tudi župan Občine Borovnica, g. Bojan Čebela, je zaskrbljen glede mladine. Izpostavil je odsotnost kakršnihkoli ne le organiziranih oblik na področju mladinske kulture in preživljanja prostega časa mladih, temveč celo pobud, da bi do česa podobnega prišlo. 

 

 

Na vprašanje o zaznanih spremembah na področju nevladnega sektorja v njegovem preteklem mandatu v občini Borovnica, je gospod župan povedal, da ni bilo večjih sprememb. Pravi, da je društvena dejavnost v borovniški občini dobro razvita, zlasti na področju tradicionalnih dejavnosti (zborovsko petje, gledališka sekcija, kleklanje, folklora). Na njegovo presenečenje je folklorna dejavnost oživela tudi pri najmlajših, nastala je namreč skupina "Coklarčki". Na novo se je izoblikovalo društvo podeželjskih žena, ki s svojimi pekovskimi izdelki nepogrešljivo sodeluje na vsakem večjem dogodku in prireditvi v občini. Izpostavil je tudi aktivnost sadjarskega društva, gasilskih, društva upokojencev in jamarjev. Zaskrbljujoč pa je manjko dogajanja na področju alternativne in mladinske kulture, ki ni uspešno prešlo na zdajšnjo generacijo. 

Očitno gospod župan želi, da bi katerakoli nevladna organizacija naredila nek "preskok" v razvoju in resno poskušala pridobiti tudi nacionalna in/ali evropska sredstva, ki bi vodila k uspošnejšemu delovanju same organizacije. 

G. Čebela pravi, da je Občina do sedaj največ sodelovala s kulturnimi društvi in sicer pri proslavah, turistični prireditvi "Praznik borovnic" ter kolesarskem maratonu "Barjanka". Vsa društva pa aktivno sodelujejo tudi pri izvedbi tradicionalne spomladanske čistilne akcije. 

Večino naporov občinske uprave je bilo v prejšnjem mandatu uspešno usmerjenih v pridobivanje evropskih sredstev za razvoj prometne infrastrukture in trajnostne mobilnosti. Uspešno so jih tudi pridobili, sedaj pa je prioriteta, da se te projekte izpelje do konca.

Na vprašanje o izzivih v občini na področju sociale, mladih, športa, turizma in kulture, je gospod župan odgovoril, da bodo za področje kulture poskrbeli z izgradnjo knjižnice, zagotoviti bo potrebno tudi prostore za galerijo, dvorano za kulturne dejavnosti, prireditve in dejavnosti glasbene šole. Na področju turizma vidi priložnost, kjer pa bodo morali posamezniki, sobodajalci in turistična društva stopiti skupaj in ljubiteljsko dejavnost spremeniti v dejavnost, ki se uspešno razvija in trži turistične produkte. Izpostavil je, da bo tu potrebno sodelovanje s sosednjimi, večjimi občinami ter RRA LUR in Turizmom Ljubljana. Seveda to ne bo mogoče če na eni strani v turističnem društvu ne bo ambicij po vsaj pol-profesionalnem delovanju in če v občinski upravni ne bo zagotovljeno, da se vsaj ena ustrezno usposobljena in motivirana osebe z razvojem turizma ne ob ukvarjala vsaj polovico delovnega časa. 

Na področju športa je prvi izziv ureditev dolgo časa zanemarjenega Športnega parka Borovnica. Gospod župan ima na športnem področju veliko načrtov in želja, kot recimo izgradnja poligona - "pump tracka", izgradnja več manjših košarkarskih igrišč, odkup nogometnega igrišča, zasnova nove športne dvorane.

V Borovnici je najprej potrebno priti sploh do zametkov organiziranih skupin in interesov, s katerimi se bo potem mogoče pogovarjati o razvoju mladinske dejavnosti. Predvsem vidi pomanjkanje dogajanja na tem področju predvsem zaradi pestre ponudbe Ljubljane, ki je zelo blizu in seveda se dijaki in študenti tako ali drugače raje zadržujejo tam. 

Na področju sociale in skrbi za starejše ter osebe s hujšimi boleznimi in oviranostmi vidi g. župan kar nekaj izzivov. Ni ustreznega porstora, morebitno rešitev g. župan vidi v nekdanjem župnišču, kjer se trenutno še nahaj knjižnica, katero bodo v bližnji pihodnosti preselili in jim s tem omogočili da župnija pridobi in prenovi prostore. Želja je tudi da društvo upokojencev najde ustreznejše prostore, pri čemer jim je Občina pripravljena pomagati v okviru zmožnosti.

Za konec je g. župan povedal, da želi podpreti predvsem tiste iniciative, ki so samoiniciativne, iznajdljive in marljive ter niso namenjene zgolj in predvsem druženju in prijetnemu preživljanju prostega časa svojih članov, temveč pomagajo tudi drugim in razvoju kraja nasploh. Spodbuja, da ohranijo visoko raven predanega prostovoljnega dela, okrepijo medsebojno sodelovanje ter se usposobijo za projektno financiranje, delo in vodenje projektov. Celoten intervju je dostopen na TEJ POVEZAVI.

 

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

vsak dan med 9.00 in 15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru