S Festivalom skupnosti povezujemo lokalno skupnost

Povezovanje in sodelovanje se vse bolj kaže kot potreba v sodobnem svetu. Festival skupnosti je tako eno od prizadevanj Občine Litija in ZLHT – Regionalnega centra NVO, da spodbudi povezovanje organizacij in posameznikov v lokalni skupnosti in ustvari pestrost dogajanja v sami občini.

Festivalsko druženje je letos potekalo 17.6.2017 pred Mestnim muzejem in na športnem igrišču pri OŠ Litija. Na Festivalu, ki je namenjen povezovanju društev, javnih zavodov, podjetnikov, kmetij, šol,.. spoznavanju in seznanitvi z aktivnimi organizacijami v mestni in krajevnih skupnostih v občini Litija se je letos predstavilo osem krajevnih skupnosti in mestna skupnost Litija. Svoje predstavitve, tako na stojnicah, kot na odru, je prispevalo 27 organizacij, od tega so bila najštevilčnejša prav društva.

Na letošnjem festivalu je bila poleg predstavitve društev, javnih zavodov, šol,… brezplačna degustacija lokalne hrane, spoznali smo oglarsko malico, jedli krompir pečen v žerjavici in se posladkali s sladkimi dobrotami kmečkih žena.

Na Festivalu skupnosti so se predstavile krajevne skupnosti Jevnica, Polšnik, Gabrovka, Breg – Tenetiše, Vače, Ribče, Kresnice, Hotič, Dole in mestna skupnost Litija.

Festivalski kulturni program so popestrili pevci Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Litija, pevke Ženskega pevskega zbora LAZ, učenci OŠ Litija, baletniki Glasbene šole Litija, Leseni rogisti iz Kulturnega društva Kresnice, Pevski zbor vzgojiteljic Vrtca Litija ter glasbenimi skupini Artenigma in Magrateja, ki delujeta v okviru Medgeneracijskega glasbenega društva Litija.

Obiskovalci so si lahko ogledali razstavo lastnih izdelkov Medobčinskega društva invalidov Litija – Šmartno in rokodelske izdelke Društva upokojencev Litija. V okviru ZLHT – Regionalnega centra NVO smo obiskovalcem predstavljali aplikacijo Pametni glas, s katero lahko enostavno sporočite potrebo ali pobudo, ki jo zaznate v svojem okolju. Društvo Enkraten teater je na stojnici organiziralo menjavo igrač. Ustvarjati je bilo mogoče na delavnici kaligrafije Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno. Predstavniki Območnega združenja Rdečega križa Litija so obiskovalcem nazorno prikazali postopek oživljanja.

V okviru festivala je bila tudi otvoritev šolskega igrišča, na katerem so se odigrale medsebojne rokometne in nogometne tekme, ki so jih odigrale mlajše članice Ženskega rokometnega društva Litija in mlajši člani Nogometnega kluba Jevnica in Nogometnega kluba Litija. Svoje športno znanje so predstavili tudi člani Karate kluba Kensei in Kluba kempo arnis Litija.  

Na stojnicah so se predstavili še Društvo Lojtra, Klub litijskih in šmarskih študentov, Izobraževalni center Geoss, Razvojni center Srce Slovenije, Društvo za pomoč živalim, svetovanje in učenje “Tački in repki”, Društvo žena in deklet Vače, Društvo podeželskih žena in deklet Polšnik, Društvo za razvoj podeželja Laz, Kmetija Paternoster, Društvo podeželskih žena Gabrovka, KS Jevnica in Oglarska dežela.

Tako pestrega dogajanja si želimo tudi v prihodnje zato gre vsa zahvala sodelujočim pri ustvarjanju pestrega festivalskega vrveža. 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00