Vsak zavezanec za dohodnino lahko 0,5 odstotka nameni nevladnim organizacijam.

Nevladne organizacije, ki ste na seznamu upravičencev do donacij za leto 2016, lahko tako še do konca leta nagovorite svoje člane, uporabnike, simpatizerje in podpornike, da vam namenijo donacijo iz dela dohodnine.

 

 

 

 

Seznam nevladnih organizacij iz zasavske regije, upravičenih do donacij v letu 2016

V letošnjem letu so po podatkih FURS nevladne organizacije, s sedežem v zasavski regiji prejele dobrih 50.000,00 EUR donacij iz dela dohodnine. Takšnih nevladnih organizacij je bilo 102. Donacije je nevladnim organizacijam nakazalo dobrih 6.000 zavezancev za dohodnino. Katere nevladne organizacije iz zasavske regije pa so na seznamu za leto 2016, si oglejte na zgornji povezavi.

Seznam nevladnih organizacij iz osrednjeslovenske regije, upravičenih do donacij v letu 2016

V osrednjeslovenski regiji je 1.081 nevladnih organizacij prejelo za slabih 1.4 milijona EUR donacij, torej kar dobro tretjino vseh donacij. Na to vpliva tudi dejstvo, da ima veliko prejemnikov donacij sedež prav v osrednjeslovenski regiji. Od prvih deset nevladnih organizacij, ki prejmejo največ sredstev iz naslova donacij, je takšnih kar devet. Seznam nevladnih organizacij osrednjeslovenske regije si oglejte na zgornji povezavi.

Finančni organ bo zahteve, prejete do 31.12.2016, upošteval že pri odmeri dohodnine za leto 2016.

 

Kako namenimo donacijo?

 

Zakonsko podlago za donacije predstavljata 142. člen Zakona o dohodnini in Uredba o namenitvi dela dohodnine za donacije.

Davčni zavezanec, ki je rezident Republike Slovenije lahko do 0,5 odstotka dohodnine, odmerjene z dokončno odločbo od njegovih dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni enemu ali več upravičencem s seznama upravičencev do donacij za predmetno leto. Seznam sprejme Vlada RS.

Posameznemu upravičencu se lahko nameni 0,1 odstotka, 0,2 odstotka, 0,3 odstotka, 0,4 odstotka ali 0,5 odstotka dohodnine. Tako se lahko donacijo nameni do največ petim nevladnim organizacijam.

Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije je popolnoma brezplačna za zavezanca. Zavezanec z izpolnitvijo zahteve sam odloči, komu želi donirati 0,5 odstotka. Kar dobrih 70 odstotkov vseh zavezancev takšne zahteve še ni izpolnilo. To pomeni, da je njihovih 0,5 odstotka ostalo v državnem proračunu.

Zahtevo za namenitev se lahko poda kadar koli prek sistema eDavki  pisno (preprosto izpolnite obrazec in ga pošljete na finančni urad) ali ustno na zapisnik pri finančnem organu. Pri kreiranju pisne zahteve si lahko pomagate tudi s spletnim orodjem.

Na spletni strani dobrodelen.si so pripravili posebno aplikacijo za nevladne organizacije, ki si jo lahko brezplačno izposodite in namestite na svojo spletno stran. Preko aplikacije, v katero lahko nevladne organizacije že vnesete svoje podatke, bodo zavezanci lažje pripravili potrebno zahtevo za namenitev.

 

 

Kako se lahko nevladne organizacije uvrstite na Seznam upravičencev do donacij?

 

Če pa ste med tistimi nevladnimi organizacijami, ki vas ni na seznamu in vas zanima, kako se naj uvrstite, boste odgovore na to vprašanje našli na povezavi zgoraj.

 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00