Kaj manjka v Trbovljah?

S tem provokativnim vprašanjem se je začel posvet nevladnih organizacij občine Trbovlje, ki je potekal pod vodstvom ZLHT – Regionalnega centra NVO. Kje torej vidijo nevladne organizacije (NVO) prostor za rast? Zbrani so poskušali najti potrebe, ki jih vidijo v svojem okolju tako kot pripadniki nevladnih organizacij kakor tudi kot navadni občani.

Izpostavljene so bile teme iz različnih področij. Govora je bilo o tem, da je Trbovlje spalno naselje. Povezovanje vseh generacij je bila tudi ena izmed tem, saj medtem ko se mladi lahko mnogo naučijo od starejših, je potrebno v okolju narediti tudi več za njihovo oskrbo. Prav tako pa bi mladi lahko imeli bolj aktivno vlogo, tudi v prostovoljstvu. Komunikacija je vedno pomembna, zato so udeleženci izpostavili potrebo po boljši povezanosti med samimi društvi, kar bi lahko privedlo tako do njihovega boljšega nastopa, kakor tudi omogočilo, da bi vsi aktivni udeleženci pridobili širšo sliko družbenega dogajanja v Trbovljah. Prisotni so podali mnenje, da je v Trbovljah še vedno prevelika neenakopravnost med spoloma. Dotaknili so se tudi infrastrukture v sami občini, saj so bili udeleženci mnenja, da bi morale biti ulice in poti bolje označene, ter da bi lahko stare stavbe, kjer je včasih bila v Trbovljah industrija, preuredili za skupno rabo.

Razprava se je nato osredotočila na dve tematiki in sicer da je Trbovlje spalno naselje ter da obstaja potreba po boljši informiranosti. Trbovlje je spalno naselje po mnenju udeležencev tudi zaradi finančne in socialne stiske, ki privede do manjše udeležbe na različnih aktivnostih. Pomanjkanje služb oziroma dnevne migracije so tiste, ki povzročajo čedalje manjšo pripadnost kraju. Prav tako pa ni prepoznanih potreb za različne skupine občanov (mladih, upokojencev,…). Podane pa so bile tudi potencialne rešitve, kot so vključevanje mladih v NVO kar bi lahko vodilo do večje angažiranosti. Zaposlovanje v NVO – tudi preko javnih del - pa bi lahko imelo tudi dvojno korist in sicer izboljšanje socialnega stanja udeleženih ter njihov prispevek k boljšemu družbenemu življenju. Vključitev nezaposlenih v prostovoljske projekte kot je obnova tako starih industrijskih objektov kakor tudi stanovanj pa bi tudi lahko imelo pozitivno vlogo za celotno družbo.

Potreba je tudi po boljši informiranosti, saj so prisotni opozorili, da v občini nimajo na voljo dovolj prostorov za brezplačno plakatiranje. Udeleženim se je zdelo pomembno,  da se obvestila pošilja tudi po klasični pošti, saj vsi ne uporabljajo elektronske pošte ali računalnika. Pogrešajo pa tudi skupno platformo društev, kjer bi bila ažurirana baza društev ter koledar dogodkov za njihove aktivnosti. V okviru potencialnih javnih del vidijo tudi zaposlitev za nekoga, ki bi skrbel za medsebojno usklajevanje ter podajanje informacij. Ena izmed podanih rešitev je bila tudi, da  bi imeli na radiu Kum skupno oddajo, kjer bi vsi NVO lahko predstavili svoje aktivnosti. 

Vse organizacije s področja Trbovelj vabimo, da se aktivno vključite v nadaljnje korake pri iskanju ter zadovoljevanju prepoznanih lokalnih potreb. Da pa ne boste pozabili dobrih idej in predlogov pa nam jih zaupajte na info@consulta.si. Za naše storitve, ki si jih lahko ogledate na www.consulta.si pa smo vam vedno na voljo. 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00