Uspešno izpeljana prva akcija v šolskem letu 2016/17

Nevladne organizacije predstavile svoje aktivnosti osnovnošolcem
 

Akcija »NVO gre v šolo« je v osrednjeslovenski regiji potekala v Domžalah, Kamniku, Šmartnem pri Litiji in Grosuplju. Več kot 3.800 učencem iz 5 osnovnih šol se je predstavilo 57 društev in zavodov.

V akcijo je bilo na petih šolah vključeno 151 razredov z 3820 učenci. Sodelovalo je 80 učiteljev. Programe za kakovostno preživljanje prostega časa je predstavljalo 57 nevladnih organizacij. V osrednjeslovenski regiji so se akciji pridružile OŠ Domžale, OŠ Toma Brejca Kamnik, OŠ Šmartno pri Litiji, OŠ Brinje Grosuplje in OŠ Louisa Adamiča Grosuplje.
 

Sodelovale so naslednje nevladne organizacije:

DOMŽALE
Športno atletsko društvo Mavrica, Žensko košarkaško društvo Ledita Domžale, Občinska zveza organizacij za tehnično kulturo Domžale, Rotary klub Domžale, Karate klub Domžale, Medobčinsko društvo invalidov Domžale, Društvo Verjamem vate, so. p., Društvo šola zdravja, Zavod 1-2-3, Ribiška družina Bistrica, Območno združenje Rdečega križa Domžale, Prostovoljno gasilsko društvo Domžale – mesto, Športno društvo Tigers Domžale, Plesna šola Miki in Klub ljubiteljev šnavcerjev in pinčev Slovenije.

KAMNIK
Društvo botrov otrok TWIMC, Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice, Prostovoljno gasilsko društvo Kamnik, Planinsko društvo Bajtar Velika Planina, Turistično društvo Kamniška Bistrica, Čebelarsko društvo Kamnik, Zavod Oreli, Zavod za trajnostne rešitve Tunjice, Strelska družina Kamnik, Folklorna skupina Kamnik, Društvo Ključ življenja, Društvo staršev otrok s posebnimi potrebami in OZRK Kamnik.

ŠMARTNO PRI LITIJI
Rokometno društvo Herz Šmartno, Kulturno društvo Tamburaški orkester Šmartno, Društvo Univerza za 3. življenjsko obdobje Litija Šmartno (U3), Karate klub Kensei, Medobčinsko društvo invalidov Litija in Šmartno pri Litiji, PGD Šmartno pri Litiji, Društvo za razvoj podeželja LAZ, Strelsko društvo Šmartno – Litija, Športno društvo Javor, PGD Zavrstnik, Zavod za razvoj zavesti - družinsko gledališče Kolenc, Tekvando klub Šmartno pri Litiji, Društvo upokojencev Šmartno pri Litiji, KUD Folklorna skupina Javorje, Rdeči križ Slovenije Območno združenje Litija in Društvo prosti čas.

GROSUPLJE
Rokometni klub Grosuplje, Košarkarski klub Grosuplje in Ženski košarkarski klub Grosuplje, Plesni studio Tina, Plesni klub SPOT, Karate klub Grosuplje, Glasbena šola Lipičnik - Zavod za glasbeno izobraževanje in kulturo, PE Grosuplje, Društvo Preplet, PGD Grosuplje, NK Brinje Grosuplje, Rdeči križ Slovenije-Območno združenje Grosuplje, Društvo podeželskih žena Sončnica, Čebelarsko društvo Grosuplje in Društvo tabornikov Rod Louis Adamič.

Učenci in učitelji so se seznanili z aktivnostmi lokalnih društev in zavodov
 

800 učencem OŠ Domžale se je 4. oktobra z interaktivno in doživljajsko predstavitvijo predstavilo 15 lokalnih društev in zavodov, ki si želijo doseči večjo prepoznavnost v svojem okolju, v svoje aktivnosti vključiti več mladih in krepiti sodelovanje med generacijami. Po besedah ravnatelja OŠ Domžale Uroša Govca so se akciji z veseljem pridružili, saj jih je zelo zanimalo, kakšna društva v občini Domžale sploh obstajajo. »Naša šola že sodeluje z Menačenkovo domačijo, nogometnim in košarkaškim klubom in gasilci. Želimo pa se še bolj povezati z društvi in zavodi v lokalni skupnosti, tudi s tistimi, s katerimi že sodelujemo,« pravi Govc.

Na isti dan je akcija potekala tudi na OŠ Toma Brejca v Kamniku, kjer se je 175 učencem II. triade predstavilo 13 nevladnih organizacij. »Šola sicer že dobro sodeluje z odbojkarskim in plavalnim klubom Kamnik ter s plesnimi šolami. Želimo pa si več sodelovanja s humanitarnimi organizacijami in folklornimi skupinami. Na šoli imamo tudi sekcijo Modri noski,« je povedala ravnateljica OŠ Toma Brejca Kamnik Mojca Rode Škrjanc.

Osnovne šole sprejele pripravljene programe nevladnih organizacij
 

Zaključki okroglih miz, organiziranih v Kamniku in Domžalah, so si bili podobni. Šoli bosta v prihodnje zagotovo spremenili nekatere programe oziroma dneve dejavnosti, saj so nekateri že vrst let enaki. Zadržkov do sodelovanja z nevladnimi organizacijami pri različnih projektih ni, so pa izpostavili okoliščine, ki bi lahko ovirale to sodelovanje. Prva ovira je finančna, saj na šoli starše skušajo čim manj finančno obremenjevati, druga pa organizacijska, in sicer, kako lahko nevladne organizacije izpeljejo svoje programe za večje število učencev, ne le za en razred.

6. oktobra je akcija potekala na OŠ Šmartno pri Litiji. Načrtovana je bila za 450 učencev šole, a predstavitev 16 lokalnih društev in zavodov se je udeležilo precej manj otrok. Le na tej šoli je namreč akcija potekala popoldan, sodelovanje učencev pa je bilo izbirno.»Akcija je bila vsekakor dobro organizirana, bi pa priporočil, da jo v prihodnjih letih izvedejo v dopoldanskem času, tako kot na vseh ostalih šolah, saj je bila udeležba zaradi popoldanskega termina precej slabša,« meni predsednik PGD Zavrstnik Bogomir Bučar. Z udeležbo učencev na njihovi predstavitvi so bili zelo zadovoljni v Strelskem društvu Šmartno – Litija. »Zanimanje za naše društvo je bilo nad pričakovanji,« je povedal predsednik Jožef Erjavec in dodal, da bo v prihodnjih mesecih vidno, ali bo začetno navdušenje učencev res preraslo v resen trening. Društvo, ki ima 93 članov. si namreč želi več podmladka.

V Grosuplju so akcijo »NVO gre v šolo« na soboto, 8. oktobra, pripravili na OŠ Brinje Grosuplje, namenjena pa je bila tudi učencem OŠ Louisa Adamiča. Predstavitve je za 1.400 učencev obeh šol pripravilo 12 nevladnih organizacij. Ravnateljica OŠ Luisa Adamiča Janja Zupančič je pred akcijo predlagala, da njihove učence na dogodku spremljajo tudi starši. »Zelo pomembno je mnenje staršev in njihovo poznavanje situacije v lokalnem okolju. V Grosuplju je namreč veliko priseljenih mladih družin, ki se ne vključujejo v lokalno okolje,« pravi Zupančičeva.

Šolarjem, ki so se udeležili akcije, ni bilo žal. »Najbolj všeč mi je bilo pri tabornikih in društvu podeželskih žena Grosuplje, kjer smo lahko pripravljali drobno pecivo, flancate, piškote, rogljiče. Večkrat bi bilo lahko tako v šoli. Super je,« je zatrdila učenka. Tudi v Društvu podeželskih žena Grosuplje so bili zadovoljni z akcijo: »Čudovito, namen je bil dosežen, udeležene članice smo v sobotni akcije porabile vse pripravljene sestavine. Takšnih dogodkov si želimo tudi v prihodnosti.«

»Res zelo pohvalno za organizatorje in izvajalce,« je povedal eden izmed udeleženih staršev in dodal, da je glede na dobro informiranost s strani šole pričakoval večji obisk. Podobnega mnenja so tudi v PGD Grosuplje»Ideja o akciji je super. V prihodnosti pa je potrebno razmisliti o primernosti termina, saj sobota ni najbolj posrečen termin.« 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00