Uspešno izpeljana četrta akcija v šolskem letu 2019/20

Letos je akcija NVO gre v šolo potekala na 9 šolah osrednjeslovenske in zasavske regije. Letos so sodelovale različne nevladne organizacije, ki so otrokom popestrile šolski dan v tednu otroka. Prejeli smo kar 131 prijav društev, na koncu pa je tako v akciji sodelovalo 71 različnih društev, katera so zabavala in neformalno izobraževala okrog 2500 otrok. V nadaljevanju so našteta društva in pa nekaj odzivov iz strani učiteljev ter učiteljic, ki so v tej akciji sodelovali in budno spremljali dogajanje.  

V osrednjeslovenski regiji je lotos sodelovalo 6 osnovnih šol:
1. Osnovna šola Stranje, Kamnik
Na tej šoli je akcija potekala prvič in sicer v ponedeljek 7.10.2019. Sodelovalo je 9 društev: Brainobrain Domžale, Društvo borilnih veščin Komenda, Ženski košarkarski klub Domžale, Miki PŠ, Zavod Azum, KUD Hiša keramike – zakaj pa ne majolka, Simbioza Genesis, Karate klub Center Kamnik, Klub gorskih tekačev Papež. Njihovo družbo je uživalo 14 oddelkov učencev od prvega do petega razreda.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

2. Podružnična osnovna šola Ihan 
Podružnična šola Ihan se nam je v tej akciji pridružila že drugo leto zapored in sicer je tako, kot lansko leto, sodelovala cela šola z 12 oddelki. Predstavilo se jim je 13 različnih društev in sicer: Karate klub Domžale, Lutra – inštitut za ohranjanje naravne dediščine, Ženski nogometni klub Radomlje, Športno društvo Tigers Domžale, Žensko košarkarsko društvo Ledita in Košarkarski klub Helios Suns, Center za pospešeno učenje, Kulturno društvo Ihan, Miki PŠ, Modelarsko društvo Modra ptica Domžale, Zavod APIS, Društvo Parada ponosa in Zaživi življenje – društvo za osebnostni razvoj otrok, mladih in odraslih.

»Delavnice v 3 skupinah, učenci dobro motivirani, tema primerna za nadaljevanje na razredni uri. Učenci so pohvalili delavnice.«
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Osnovna šola Antona Martina Slomška Vrhnika
V torek, 8.10.2019 je akcija NVO gre v šolo prvič potekala tudi na OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika. V njej je sodelovalo 11 oddelkov otrok četrtih, petih, šestih in sedmih razredov. Predstavilo pa se jim je 11 različnih društev in sicer: Lutra – inštitut za ohranjanje naravne dediščine, Združenje šoferjev in avtomehanikov, Društvo Kneipp Vrhnika, Društvo šola zdravja, Turistično in okoljsko društvo Županova jama, Turistično društvo Blagajana, Čebelarsko društvo Vrhnika, Društvo tabornikov Rod Enajsta šola, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov – steg Vrhnika 1, Društvo gojiteljev pasemskih mali živali Vrhnika in Zaživi življenje – društvo za osebnostni razvoj otrok, mladih in odraslih.
»Krasna delavnica! Izredno lepo povedano, podkrepljeno z bogatimi praktičnimi prikazi. Otroci so z veseljem degustirali med in izdelovali svečke«.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Osnovna šola Preserje pri Radomljah
Z osnovno šolo Preserje pri Radomljah smo že stari znanci, ta šola namreč v tej akciji sodeluje vsako leto. Letos je na njej sodelovalo skupno 20 oddelkov otrok od prvega do petega razreda. Predstavilo pa se jim je 19 društev in sicer: Ženski nogometni klub Radomlje, PŠ Miki, ŠD Sovice, Karate klub Domžale,  Športno društvo Sonček, Zavod Azum, Zavod 1-2-3, Hokejski klub Slavija Junior, Košarkarski klub Lastovka, Športno društvo Tigers Domžale, Čebelarsko društvo, Plesni klub Šinšin, Društvo Šola zdravja – skupina Radomlje, Plesni klub Impulz, Dnevni center za gibalno ovirane (pod okriljem društva Staršev otrok s posebnimi potrebami), Turistično in okoljsko društvo Županova jama, Ženski košarkarski klub Domžale, Turistično društvo Tabor – Št. Jurij. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Osnovna šola Dobrova
Letos je v akciji prvič sodelovala tudi osnovna šola Dobrova. V četrtek, 10.10.2019, se je 11-im oddelkom predstavilo 10 društev, in sicer: Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, ŠD nogometni klub Junior, Center za pospešeno učenje, Cheerleading zveza Slovenije, Turistično društvo Cer Cerovo, Zavod Apis, Lajka - društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski, Društvo Vita za pomoč po nezgodni poškodbi glave, PGD Dobrova in Društvo mediatorjev Slovenije. 
»Program je zanimiv in zelo potreben v šolah. Predavateljica je bila zanimiva in je delavnico vodila odlično. Otroci so povedali, da jim je bila delavnica všeč in da bodo vaje izvajali tudi doma.«
»Učencem so predstavili dejavnost, avtomobil in učenci so bili izjemno navdušeni. Številni otroci so se odločili, da se bodo pridružili gasilskim vrstam.«
»Učencem so predstavili ravnanje z živalmi, skrb za njih in odgovorno ravnanje. Najbolj jih je pritegnila psička. Na delavnici so se izjemno umirili, zaradi prisotnosti živali.«
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Osnovna šola Dob
Zadnji dan akcije je prvič potekal na OŠ Dob. Na tej šoli je sodelovalo 25 oddelkov, katerim se je predstavilo 20 društev. Najmlajši so spoznali PGD Dob, Brainobrain Domžale, Hokejski klub Slavija Junior, Karate klub Domžale, PŠ Miki, Športno društvo Sovice, Planinstvo in gluhi. Drugo triado učencev so zabavali Ženski nogometni klub Radomlje, DMA Modra ptica Domžale, Čebelarsko društvo Krtina Dob, Združenje za moč, Zavod 1-2-3, Društvo invalidov in paraplegikov, Združenje gluhoslepih Slovenije DLAN in Lajka, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski. Starejši tiradi, pa so se predstavili: Ženski košarkarski klub Domžale, Športno društvo Tigers Domžale, Društvo Vita za pomoč po nezgodni poškodbi glave, Radioklub Domžale in Zavod Apis. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Za konec pa še ena povratna informacija zavoda, ki je v akciji letos sodeloval na 5 šolah, Zavod Apis:

V imenu Zavoda APIS se vam zahvaljujem za možnost sodelovanja v okviru vaše super iniciative NVO gre v šolo. Vsekakor tudi mi menimo, da so vsebine, s katerimi se ukvarjajo NVO, več kot primerne za predstavitve v šolah, prav tako menimo, da je prav, da se šole seznanijo z delovanjem civilne družbe, spoznajo raznovrstnost aktivnosti sektorja in vidijo, da smo NVO pomemben del, pogosto tudi vezno tkivo socialne družbe.

V našem zavodu smo se v letošnjem šolskem letu zelo trudili vzpostaviti most, kontaktirali smo veliko število šol po vsej Sloveniji. Odziv je bil zelo hladen, večkrat smo slišali, da so šole, ravnatelji in učitelji preobremenjeni, le redke šole in učitelji so se odzvali in nas toplo sprejeli.

Prav zato nam je vaša iniciativa tako dragocena, saj smo z vašo pomočjo na preprost način vstopili v šole, imeli možnost predstaviti svoje delo in delati z več kot 600 učenci v petih šolah v le petih dneh.

Veseli smo bili radovednosti in vedoželjnosti, na katero smo v učilnicah naleteli. Verjamemo, da so bili obiski petih šol in 24 razredov po Sloveniji dragocena izkušnja za tako za nas, kot za učence.

Hvala vam za to priložnost.

Z lepimi pozdravi,
Romana Zajec
za Zavod APIS

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00