Intervju z županom Občine Trzin

V letošnji rubriki "Župan odgovarja" objavljamo drugi intervju, zelo ažurnega župana Občine Trzin. 

G. Peter Ložar je kratko in jedernato posredoval svoj pogled na delovanje nevladnih organizacij v majhni Občini Trzin. 

 

 

1.) Kakšne spremembe so se v vašem preteklem mandatu zgodile na področju nevladnega sektorja v vaši občini?

Občina Trzin je sicer manjša slovenska občina, vendar ima izredno pestro društveno življenje, ki je temelj sektorja NVO v Trzinu. Tu smo poizkusili iti nasproti s skupnimi sestanki, ki so pokazali potrebe NVO. Tu je predvsem veliko več skupnih pogovorov in sodelovanja.

 

2.) Pri katerih skupnih projektih z nevladnimi organizacijami ste sodelovali v preteklem mandatu? Kakšni so načrti sodelovanja v prihodnje?

Največ je bilo sodelovanja s sofinanciranjem projektov preko razpisov na področju kulture, humanitarnih dejavnosti, športa in tudi projektih izven kulture. Tako lahko omenim festival Trznfest, Florijanov sejem, Tek Petra Levca, Mednarodni folklorni festival, Koncerti za mlade, Strelsko tekmovanje Skirca....

 

3.) Kakšni so novi izzivi v vaši občini na področju sociale, mladih, športa, turizma, kulture?

Predvsem na področju mladinske politike želimo premakniti zadeve iz mrtvega teka in novo »Mladinsko društvo«, ki se trenutno ustanavlja ima vso podporo tako mene kot občinske uprave. Drugje pa seveda želimo peljati ustaljene projekte in jih nadgrajevati.

 

4.) Kako vidite sodelovanje z nevladnimi organizacijami pri bogatenju življenja v vaši občini?

Glede na že prej omenjeno majhnost naše občine je pravzaprav edina možnost za bogat kulturni in športni program angažiranje NVO, ki v želji prikazati svoje delovanje bogatijo družbeno življenje v občini.

 

5.) Izpostavite dobro prakso sodelovanja z nevladnimi organizacijami v vašem preteklem mandatu.

Pred vsakim sprejemom proračuna je sestanek s predstavniki NVO, ki podajo svoje predloge in pripombe na predlagani proračun in potem se v teku javne debate išče možnosti za izboljšanje tako financiranja, kot sodelovanja med NVO in občino. Tako je to že neka osnova ali pa poizkusna oblika participatornega proračuna.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00