Intervju z županom Občine Lukovica

O delovanju, sodelovanju in povezovanju Občine in nevladnih organizacij nam je svoje mnenje razkril župan Občine Lukovice g. Matej Kotnik.

 

 

 

 

Kako vidite delovanje nevladnih organizacij v vaši Občini? Ste zadovoljni z njihovim prispevkom pri zadovoljevanju lokalnih potreb?

Na območju naše občine je registriranih cca. 70 različnih društev, ki delujejo na področju kulture, športa, turizma, kmetijstva, gozdarstva in ribištva, na humanitarnem področju in veteranska združenja. Nekatera društva so bolj aktivna, druga manj. Vsa skupaj delujejo s pomočjo sredstev Občine Lukovica, ki  jih prejmejo na podlagi javnih razpisov. Izredno pomembno pri delovanju društev pa je prostovoljstvo, ki pa je v zadnjem času, kar malo nazadovalo, saj tempo življenja članom teh društev narekuje drugačen in bolj zahteven ritem, kot smo ga vajeni. Glede na navedeno smo lahko izredno veseli vsakršnega dogodka, ki je organiziran s strani društev.

 

Ali je občini pomembno, da v procese odločanja vključuje tudi nevladne organizacije? Kako jih vključuje, ste zadovoljni z njihovim odzivom?

Občini je vsekakor pomembno, da se v procese odločanja vključujejo tako posamezniki (občani) kot tudi društva. V ta namen smo v letu 2016 pripravili in prijavili projekt »Aktiviranje mladih v občini Lukovica za vključevanje v lokalni razvoj/Aktivni mladi« na razpis »OPIN za mlade« kot del evropskega projekta EUth, katerega partner je Razvojni center Srca Slovenije. Projekt je bil odobren in se je z novembrom sicer že zaključil, vendar smo skozi ta projekt začeli premikati razmišljanja mladih, ki so med drugim, tekom projekta ustanovili Mladinski klub STIK. Mladi so s projektom in vključevanjem v različne aktivnosti, ki jih načrtuje občina, dobili občutek, da so slišani, a z zavedanjem, da morajo biti sami proaktivni in ne le pasivni. Torej, da je potrebno lokalni razvoj in aktivnosti sproti spremljati in se v te tudi vključevati.

 

Kakšne so možnosti povezovanja nevladnih organizacij in občine v okviru partnerstev pri različnih projektih (npr. projekti LAS, ...)? Vidite kje ovire za sodelovanje z nevladnimi organizacijami?

Ne, ovir v takih sodelovanjih ne vidimo, vidimo le priložnosti. Občina je namreč v letošnjem letu na dva javna poziva LAS Srce Slovenije prijavila dva projekta, v katerih sta kot partnerja dve lokalni društvi (PGD Krašnja in KUD Fran Maselj Podlimbarski). Menimo namreč, da občina sama lahko »poskrbi« za večinski del izvedbe posameznega projekta – investicijski del, samo vsebino pa lahko projekt in tako dodano vrednost dobi le s sodelovanjem društev.

 

Kakšni so prihodnji izzivi lokalne skupnosti na področju sociale, kulture, športa, ...? Ali ji jih boste lahko reševali skupaj z nevladnimi  organizacijami?

Izzivi lokalne skupnosti so in vedno bodo, še najbolj bo pomembno, da se društva sama tudi razvijajo oziroma nadgradijo svoje ideje, saj v nasprotnem primeru lahko kaj kmalu postanejo sama sebi namen. Ker pa je tu včasih potrebna pomoč in sodelovanje tudi Občine, se društva obračajo na Občino k sodelovanju. Tako na primer je za projekt »Aktivni mladi« ideja, da bi ustanovili mladinski kub prišla na plan na dogodku novembra 2016, aprila 2017 pa je bil mladinski klub že ustanovljen, kar smo uspeli skupaj z mladimi ter za projekt pridobili evropska sredstva. Društva sama lastnih sredstev za izvedbo in razvijanje idej nimajo dovolj, zato je nujno povezovanje med društvi in/ali občino, z mislijo – skupaj zmoremo več.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00