Intervju z županom Občine Ivančna Gorica

Župan Občine Ivančna Gorica g. Dušan Strnad nam je zaupal svoje mnenje o delovanju nevladnih organizacij.

 

Kako vidite delovanje nevladnih organizacij v vaši Občini? Ste zadovoljni z njihovim prispevkom pri zadovoljevanju lokalnih potreb?

V naši občini so nevladne organizacije izjemno številne in tudi zelo kvalitetne. Opravijo veliko pomembnega dela, hkrati pa imajo velik vpliv na socialno vključenost, saj ogromno prispevajo za splošno družbeno korist. Glede na današnji tempo življenja so te organizacije pogosto usmerjene v najrazličnejše oblike pomoči ljudem v stiskah, zdravje, izobrazbo, razvoj posameznikov in še bi lahko naštevali. Z njihovim trudom, angažiranostjo in opravljenim delom smo zadovoljni, zato jih podpiramo in pomagamo pri njihovem delu kolikor le lahko.  Odzivamo se tako na njihove dosežke kot prošnje pomoči, seveda v okviru zmožnosti. Zagotovo pa lahko rečemo, da je sodelovanje obojestransko in pozitivno naravnano.

 

Ali je občini pomembno, da v procese odločanja vključuje tudi nevladne organizacije? Kako jih vključuje, ste zadovoljni z njihovim odzivom?

Da, pomembno nam je, da so te organizacije vključene v najrazličnejše procese sprejemanja odločitev v občini. Vključujemo jih v številne odbore, delovne skupine in podobno. Trudimo se, da imajo pri nas vedno odprta vrata, vedno jim prisluhnemo. Z njihovim odzivom smo zadovoljni, vendar tudi zato, ker se zavedamo, da te organizacije temeljijo na prostovoljstvu, da je njihova prioriteta dejavnost in ne administracija ali organizacija. Tu se zato toliko bolj trudijo naše službe.

 

Kakšne so možnosti povezovanja nevladnih organizacij in občine v okviru partnerstev pri različnih projektih (npr. projekti LAS, ...) Vidite kje ovire za sodelovanje z nevladnimi organizacijami?

V naši občini imajo društva veliko možnosti povezovanja pri projektih, kot so npr. LAS Stik itd. Mi jih z vsemi našimi aktivnostmi in možnostmi društvenih sodelovanj redno seznanjamo in se trudimo pomagati z novoustanovljenim Medobčinskim razvojnim centrom občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje. Opažamo pa, da so društvom tovrstna partnerstva in podobno pogosto administrativno prevelik izziv, za kar jim zmanjka časa in kadra. Tako svojo energijo bolj posvečajo izvajanju njihove primarne dejavnosti.

 

Kakšni so prihodnji izzivi lokalne skupnosti na področju sociale, kulture, športa, ...? Ali ji jih boste lahko reševali skupaj z nevladnimi  organizacijami?

Naš prvi namen je, da društva še naprej podpiramo, tako pri njihovi dejavnosti kot tudi pri izobraževanju in rasti. Z medsebojno komunikacijo in nadaljevanjem zagotovo nameravamo nadaljevati.

Izziv, s katerim se soočamo pa je, da zaradi takšne številčnosti društev rastejo tudi njihove potrebe po ustreznih prostorih. Telovadnice so vse polno zasedene, kulturne dvorane ravno tako, poleg tega so le te razdrobljene. A na te izzive se trudimo odgovarjati. V Ivančni Gorici smo začeli z načrtovanjem novega upravno kulturnega centra, uredili smo medgeneracijske prostore, obnovili kar nekaj kulturnih dvoran in še bi lahko naštevali. Pri tem vedno sodelujemo z nevladnimi organizacijami in zagotovo nameravamo tako tudi nadaljevati.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00