Intervju z županom Občine Dol pri Ljubljani

Župana Občine Dol pri Ljubljani g. Janeza Tekavca smo povprašali o delovanju sodelovanju in povezovanju nevladnih organizacij v njihovi občini ter kako zadovoljni so z njihovim prispevkom pri zadovoljevanju lokalnih potreb.

Zanimalo nas je kako pomembno je občini, da v procese odločanja vključuje tudi nevladne organizacije, na kakšen način jih vključujejo, ter kakšne so možnosti povezovanja nevladnih organizacij in občine v okviru partnerstev pri različnih projektih (npr. projekti LAS, ...) in ali vidijo pri le-tem kakšne ovire za sodelovanje z nevladnimi organizacijami.

Gospoda župana smo povprašali tudi o prihodnjih izzivih lokalne skupnosti na področju sociale, kulture, športa in ali jih bodo reševali skupaj z nevladnimi  organizacijami?

 

V naši občini delujejo predvsem društva (gasilska, športna, upokojenska, kulturna, turistična), pri čemer so nekatera usmerjena dokaj lokalno, druga pa tudi širše. Druge nevladne organizacije so manj prisotne v občini. Društva v zadovoljivi meri prispevajo k povezovanju v krajih in omogočajo občanom, da ti uresničujejo različne interese. Ker je občina precej majhna je zelo prisotno medsebojno sodelovanje tako na formalni kot tudi na neformalni ravni, glede na interese prihaja seveda tudi do medsebojnega povezovanja. V prihodnje bo gotovo eden večjih izzivov v krepitvi medgeneracijskega povezovanja ter v ohranjanju visoke stopnje socialne vključenosti prebivalcev, za katero upam, da bo ostala vsaj na sedanji ravni.

 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00