Priprava letnega poročila za zasebne zavode in ustanove

Čas je za oddajo letnih poročil za preteklo koledarsko leto. Nepridobitne organizacije – pravne osebe zasebnega prava (v nadaljevanju: nepridobitne organizacije) morajo po Zakonu o računovodstvu letna poročila za preteklo koledarsko leto predložiti AJPES do konca februarja tega leta. Leto je rok predložitve 1.3.2021.

Kaj je potrebno oddati?

 

Nepridobitne organizacije (zasebni zavodi in ustanove) predložijo letno poročilo za zagotovitev javnosti podatkov in za državno statistiko. Letno poročilo lahko predložijo za oba namena hkrati, če AJPES predložijo tudi podpisano IZJAVO o uporabi podatkov, ki je sestavni del obrazcev.

 

Nepridobitne organizacije v skladu z Navodilom o predložitvi letnih in zaključnih poročil ter drugih podatkov poslovnih subjektov prek spletne aplikacije predložijo:

- podatke iz letnih poročil na poenotenih obrazcih (za državno statistiko, s predložitvijo izjave za uveljavljanje poenostavitve, pojasnil k izkazom in poslovnega poročila pa tudi za zagotovitev javnosti podatkov),

- letno poročilo v neenotni obliki v PDF datoteki (za zagotovitev javnosti podatkov).

 

Postopek oddaje podatkov

 

Letna poročila predložite izključno prek spletnega portala AJPES. Podatke lahko vnesete neposredno v spletno aplikacijo ali pa jih uvozite kot XML datoteko. XML datoteko kreirate iz Excel preglednice, ki jo za namene lokalnega vnosa podatkov prav tako objavljamo na našem spletnem portalu. 

 

Excel preglednice (lokalni vnos podatkov)

 

LPZP 2020 V1_2

Navodilo za EXCEL preglednico ZP 2020 Ver 1.0

 

 

Potrditev predloženih podatkov


Predložitev letnega poročila lahko potrdite na dva načina:
- s kvalificiranim digitalnim potrdilom, pri čemer morate pristojni izpostavi AJPES (če tega niste storili že doslej) predhodno predložiti izpolnjeno in podpisano Obvestilo o uporabi kvalificiranih digitalnih potrdil za podpisovanje letnih poročil

Zakonitim zastopnikom oziroma odgovornim osebam, ki imajo v Poslovnem registru Slovenije vpisan EMŠO in davčno številko, ni potrebno izpolnjevati obvestil o uporabi kvalificiranih digitalnih potrdil za podpisovanje letnih poročil, saj so njihovi podatki že zajeti v Evidenci digitalnih potrdil. Podrobnosti o elektronskem podpisovanju so na voljo na naši spletni strani Elektronsko podpisovanje. Za podpisovanje letnih poročil lahko uporabite tudi potrdilo za državljane Republike Slovenije izdajatelja SIGEN-CA, ki ga lahko na upravnih enotah pridobite brezplačno!
 

 

Podrobnejše informacije so vam na voljo v izpostavah AJPES in na spletni strani Letna poročila > Nepridobitne organizacije > Predpisi. 
 
Vir: AJPES

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00