Osnutek predloga Pravilnika o vrednotenju programov in projektov organizacij na področju socialno humanitarnih in ostalih neprofitnih dejavnosti v občini Grosuplje.

V  javno razpravo posredujemo osnutek predloga Pravilnika o vrednotenju programov in projektov organizacij na področju socialno humanitarnih in ostalih neprofitnih dejavnosti v občini Grosuplje. Besedilo pravilnika je na pobudo in v sodelovanju s  Fundacija Drevored iz Grosuplja pripravljeno ob strokovni podpori Stičišča NVO osrednje Slovenije.  

Pozivamo vse zainteresirane organizacije, ki delujejo na območju občine Grosuplje in svojo dejavnost sofinancirajo iz občinskega proračuna , da do konca meseca avgusta, izrazijo svoje mnenje glede predlaganega oziroma podajo obrazložene dopolnitve predloga. V primeru utemeljene obrazložitve, bomo predloge upoštevali pri pripravi dokončnega predloga Pravilnika. Predlog Pravilnika bo posredovan na Občino Grosuplje.

Zaradi želje po večji transparentnosti in ureditvi področja javnih razpisov v občini Grosuplje sta Fundacija Drevored in Stičišče NVO osrednje Slovenije pripravila predlog Pravilnika o vrednotenju programov in projektov organizacij na področju socialno humanitarnih in ostalih neprofitnih dejavnosti v občini Grosuplje. Z njim želimo določiti jasne pogoje, merila , načine financiranja javnega razpisa oziroma poziva, predvsem pa določiti roke javnega razpisa. Izvajanje razpisa in sam postopek se je v občini Grosuplje evidentiral kot večja težava, s katero se soočajo nevladne organizacije. Izpostavljeno je bilo prepozno objavljanje razpisov, s tem posledično pozni rezultati, kar močno vpliva na samo delovanje nevladnih organizacij. Ker je bilo na posvetih nevladnih organizacij, ki sta potekala v Grosupljem v mesecu februarju in maju izražena želja po spremembah pravilnika, se je še bolj aktivno pristopilo k pripravi novega predloga Pravilnika.

Ključne spremembe Pravilnika o vrednotenju programov in projektov organizacij na področju socialno humanitarnih in ostalih neprofitnih dejavnosti v občini Grosuplje so:

  • Krog upravičencev do sofinanciranja se določa enotno za vse organizacije, ki izvajajo dejavnosti neprofitnih in prostovoljnih organizacij, pri čemer se izvzema pogoj članstva, ki je lastnost le organizacij, ki so pravno organizirana kot društva.

  • Postopek javnega razpisa in sama vsebina sta bolj konkretno določena, kar pripomore k večji transparentnosti in zaupanje v sam postopek izbire izvajalcev.

  • Določen je najnižji znesek sofinanciranja (300,00 EUR), ki ga mora v skladu s pogoji in merili razpisa doseči prijavljen projekt oziroma program.

  • Določi se sestava posebne 5-članska komisija, ki vodi postopek javnega razpisa

  • Določen je rok objave javnega razpisa, v mesecu novembru tekočega leta, pri čemer je dodan odložni pogoj, da se pogodbe z izvajalci podpišejo po sprejetju občinskega proračuna, če le ta ni sprejet do objave javnega razpisa.

  • Rok za odgovor/odločitev prijave na javni razpis je 45 dni od razpisnega roka.

  • Po zaključku javnega razpisa je potrebno javno objaviti rezultate.

  • Spreminjajo se merila in kriteriji v smeri bolj konstruktivnih, merljivih in pomembnih za samo vsebinsko izvedbo projektov oziroma programov.

 

Celoten osnutek predloga Pravilnika o vrednotenju programov in projektov organizacij na področju socialno humanitarnih in ostalih neprofitnih dejavnosti v občini Grosuplje lahko preberete tukaj.

V rubriki komentar spodaj oddajte vaš komentar na osnutek predloga. Lahko pa svoje komentarje posredujete tudi po e-pošti na naslov petra.cilensek@consulta.si.

Komentar

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru