Program Starejši za starejše za prijetnejšo starost

Program Starejši za starejše je humanitarni program Zveze društev upokojencev Slovenije, ki ga izvajajo prostovoljci v več kot 250 društvih upokojencev po celoti Sloveniji. V zasavski pokrajini, ki jo koordinira Jerica Laznik, so tako v letu 2019 obiskali 5.088 oseb starejših od 69 let in s 83 prostovoljci opravili 12.314 prostovoljskih ur.

Brez programa Starejši za starejše bi se v regiji veliko manj govorilo o pravicah in stanju duha pri starejših, pristojni organi v posameznih primerih pa bi težje spoznali stisko in nemoč marsikaterega starejšega. Zaradi programa so marsikateremu starejšemu omogočili, da je premaknil čas odhoda v dom starejših in jih pomagali, da so prišli do subvencij e-oskrbe na domu ali pa do brezplačnega prevoza v okviru Prostoferja, Sopotnika, avtobusnih prevozov in vlaka. Predvsem pa so starejši bolj vključeni in manj osamljeni z vključevanjem v organizirana tedenska druženja starejših in obiski na domu, ki se izvajajo v okviru programa Starejši za starejše.

Preko programa starejši prostovoljci pomagajo starejšim, ki so dopolnili 69 let, jih povprašajo o tem kako živijo in jim poskušajo organizirati pomoč. Program poteka vse dni v letu in veliko truda vlagajo v to, da uporabnikom ne menjajo prostovoljcev, ki jih obiskujejo saj se med njimi splete prijateljska vez in zgradi zaupanje. Starejšim nudijo druženja s pogovori, sprehodi, branjem knjig in časopisov, družabnimi igrami, skrbijo za osnovne dobrine, namesto starejših potrkajo na vrata socialnih in zdravstvenih ustanov, nudijo drobne pomoči, humanitarne pakete in drugo, kar posamezniku pomeni veliko in mu omogoča, da starost preživlja v znanem okolju – doma.

V Pokrajinski koordinaciji Zasavje svoje moči združujejo prostovoljci programa Starejši za starejše, ki delujejo v okvirju Društva upokojencev Hrastnik, Dol pri Hrastniku, Trbovlje, Zagorje, Litija, Šmartno pri Litiji in Gabrovka. V zasavski pokrajini je približno 7.900 starejših od 69 let. V letu 2019 so tako opravili 346 prvih obiskov, 4.507 ponovnih obiskov ter 4.525 krat nudili razne pomoči. Poleg osnovnega dela s starejšimi veliko prostovoljskih ur porabijo tudi za izobraževanja, mesečne sestanke, priprave na razna srečanja, pridobivanje in delitev majhnih pozornosti v mesecu marcu in decembru ter vsega administrativnega dela, ki je vsako leto obsežnejše.  

Za uspešno delo imajo vzpostavljeno redno in dobro sodelovaje z vodstvom društev upokojencev, pokrajinsko zvezo društev upokojencev, Zvezo društev upokojencev Slovenije, občinami in ostalimi ustanovami in društvi v lokalnem okolju (Centri za socialno delo, zdravstveni domovi, patronažne službe, območna združenja Rdečega križa, gasilci, vrtci, osnovnimi šolami, mladinskimi centri ...).

Jerica Laznik, koordinatorica programa v Zasavski pokrajini in vodja programa Starejši za starejše pri Društvu upokojencev Hrastnik, zase pravi, da je prostovoljka iz preprostega razloga: »Ker imam rada ljudi, tudi in predvsem takrat, ko jim življenje prinese hujše preizkušnje.« Pri prostovoljnem delu jo motivira nasmeh, prijazen pozdrav in srečen pogled vsakogar, ki je kdaj potreboval pomoč in kot pravi, je vesela, da je bila kamenček v mozaiku dejanj, ki so nekomu olajšali življenje. Najbolj je ponosna in vesela, ko vidi, da jim starejši zaupajo, jih pohvalijo in se tudi sami potrudijo povedati, napisati, ročno izdelati kakšno lepo misel, zahvalo, punčko, voščilnico.

»Verjemite, da mi je že velikokrat zatrepetalo srce ob nasmejanih pogledih in iskrečih očeh, ko veselo igramo človek ne jezi se, kartamo ali kravžljamo možgane z igro: ime, priimek, mesto, država, žival. Po drugi strani pa tečejo tudi solze, ki nam dajo moč, da se za naše starejše in njihov boljši jutri trudimo narediti čim več.«

Jerica Laznik

Če se želite tudi vi pridružiti pestri druščini dobrosrčnih prostovoljcev in pomagati pri izvajanju programa Starejši za starejše jih kontaktirajte na:

  • Društvo upokojencev Hrastnik, Jerica Laznik, 040 698 179
  • Društvo upokojencev Dol pri Hrastniku, Nuša Kocman, 031 560 576
  • Društvo upokojencev Trbovlje, Anka Sotlar, 041 643 052
  • Društvo upokojencev Zagorje ob Savi, Majda Vahtar, 040 531 063
  • Društvo upokojencev Litija, Marjana Kolar, 040 983 988
  • Društvo upokojencev Gabrovka, Helena Perko, 031 457 025
  • Društvo upokojencev Šmartno pri Litiji, Nada Pintar, 031 673 230

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru