Dobra praksa Občine Zagorje ob Savi

Slovenske občine poleg razpisov za sofinanciranje družbenih dejavnosti na različne načine spodbujajo delovanje nevladnih organizacij, ki še vedno ostajajo pomembno gonilo družbenega življenja v okolju.

Zadnje čase NVO vedno  bolj prevzemajo kreativno in  razvojno vlogo v okolju. V nevladne organizacije se združujejo ljudje različnih profesionalnih profilov ter tako ustvarjajo heterogene, fleksibilne in produktivne družbene celice. Tudi sama organizacijska narava NVO-jev je kreativnim procesom bolj naklonjena v primerjavi z javnim, v določenih primerih pa tudi z gospodarskim sektorjem.

Z namenom spodbujanja razvoja nevladnega sektorja in zagotavljanja boljših  pogojev za delovanje NVO  je Občina Zagorje ob Savi na začetku preteklega leta namenila prazne prostore na Cesti Borisa Kidriča 2 v brezplačno souporabo nevladnim organizacijam.

Ustvarjalna skupnost organizacij

V teh prostorih že deluje skupnost organizacij PUNKT, ki so te prazne prostore preoblikovali v tako imenovano pisarno kreativnih sodelavcev oziroma laboratorij kreativnih industrij. Tam lahko nevladniki ustvarjajo na način sodela ali ang. coworking-a. Gre za način dela, ki posamezniku omogoča ustvarjati v kreativnem vzdušju, svoje ideje pa lahko prevetri in jih dopolnjuje z mnenji in prispevki kreativnih sodelavcev.  Na Občini Zagorje so v temu pristopu prepoznali dodano vrednost in NVO-jem stopili nasproti.

Informacijska pisarna ZLHT Regionalnega centra NVO

Od decembra 2017 je  v dogovoru z Občino Zagorje v teh prostorih zaživela tudi informacijska pisarna ZLHT Regionalnega centra NVO, kjer lahko nevladne organizacije koristite brezplačno podporo regijskega stičišča nevladnih organizacij. Na voljo so vam brezplačna pravna in finančna svetovanja,  različne oblike pomoči pri razvoju storitev in celostna podpora pri načrtovanju in prijavi projektov. V teh prostorih smo ZLHT Regionalni center NVO pričeli tudi z izvajanjem usposabljanj,  ki so za nevladne organizacije iz zasavske regije prav tako brezplačna. Leto 2018 smo začeli  z delavnico »Načrtovanje in financiranje novih storitev in produktov v NVO«, ki je bila pripravljena z namenom vpeljave profesionalnega pristopa NVO pri oblikovanju storitev in produktov s širšim družbenim učinkom.

Občina Zagorje ob Savi je zelo konkretno podprla nevladne organizacije. Na Cesti Borisa Kidriča 2 je tako nastala stična točka za NVO, kjer lahko nevladniki delate, razvijate ideje, se usposabljate in koristite brezplačno strokovno pomoč pri bolj zahtevnih vprašanjih.

Za več informacij o brezplačnih prostorih in o podpori za NVO nas kontaktirajte na 059 927 619 ali na info@conulta.si.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00