Zgodbe prostovoljcev med epidemijo predstavljene v Bolgariji

Žiga Rappl, prejemnik naziva Prostovoljec zasavske regije 2020 iz občine Litija, je v času epidemije Covid – 19 kot prostovoljec Rdečega križa Litija pomagal na UKC Ljubljana. Njegova zgodba je tudi ena od zgod, ki smo jo skupaj s partnerji mreže ERAS predstavili na mednarodni razstavi. Udeležil se je otvoritve razstave v Bolgariji in se takrat ponovno zavedal doprinosa prostovoljcev pri spopadanju z epidemijo Covid – 19. Kot pravi je bil počaščen, da je bilo njegovo delo opaženo in cenjeno ter na tak način predstavljeno širši publiki. Z veseljem je z udeleženci na otvoritvi razstave delil svojo izkušnjo in si želi, da s tem k solidarnosti in prostovoljstvu pritegnemo tudi druge. 

Žiga se je dogodka z naslovom Prostovoljstvo v času epidemije Covid – 19 v Bolgariji udeležil, da spozna dobre prakse tako kolegov Rdečega križa Blagoevgrad, kot tudi drugih nevladnih organizacij, ki v Blagoevgradu delujejo. Na delavnici, ki je temeljila na participativnih metodah, so skupaj z več kot 30 mladimi razmišljali o izzivih in težavah s katerimi se prostovoljci srečujejo pri svojem delu. Skupaj so iskali rešitve in pripravili inovativne metode za spopadanje s temi izzivi.

Na tri-dnevnem srečanju, ki je potekalo med 15. in 17. 6. 2023 v Bolgariji, je tako spoznal šest izjemnih prostovoljskih pobud. Kot so nacionalna kampanja »Kape za prihodnost« za reševanje otroških življenj, prostovoljsko ekipo gasilcev in njihovo delo v času epidemije, gorsko reševalno službo in njeno organiziranost, mladinsko delo v bolgarskem mladinskem Rdečem križu – Blagoevgrad, program Socialna kuhinja za zagotavljanje obrokov, oblačil in podpore revnim in socialno izključenim prebivalcem Blagoevgrada ter akcijo »Operacija Medvedek« za podporo in pomoč otrokom, mladostnikom in odraslim z manj priložnostmi.

Zanimivo mu je bilo spoznati prakse kolegov Rdečega križa Blagoevgrad iz Bolgarije, ki med drugimi aktivnostmi, ki so podobne nalogam RK Litija, vodijo tudi dnevni center za otroke in ga zaradi trenutnih razmer z vojno v Ukrajini uporabljajo tudi begunci. Kolegom iz RK Blagoevgrad sta ob povratku domov Žiga Rappl in Benjamin Flisek v znak prijateljstva poklonila kitaro.

Z razstavo Prostovoljstvo v času epidemije Covid – 19, ki bo na ogled v šestih evropskih mestih smo tudi preko zgodb prostovoljcev predstavili, kakšen pomen ima prostovoljstvo pri spopadanju z družbenimi izzivi. Razstava je še vedno na ogled v parku ob Savi v Litiji (nasproti stavbe Občine Litija).

Dogodek je bil del projekta European Alliance for Volunteer Support – learnings from Covid-19 krize (ERAS II) sofinanciran s strani Evropske unije (programa CERV).

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00