Zavod Parnas z namenom trajnostnega razvoja podeželja oblikujejo tržno zanimive produkte s področja interpretacije dediščine

Nevladna organizacija, ki je z vključitvijo v program NVO s potencialom v letu 2016 izkazala lasten interes za krepitev na področju strokovnega in organizacijskega razvoja ima svoje ime PARNAS tudi registrirano kot blagovno znamko, katera označuje kvalitetne in avtorsko zasnovane vsebine interpretacije kulturne dediščine.

S sodelovanjem v dediščinski skupnosti, s strokovnjaki različnih strok in z medgeneracijskim povezovanjem vnašajo dediščino v življenje lokalnega prebivalstva kot živo dediščino. Oblikujejo tržno zanimive proizvode s področja interpretacije dediščine z namenom trajnostnega razvoja podeželja.

Kaj pravzaprav je NVO s potencialom?

Je nevladna organizacija, ki izkazuje interes za lasten organizacijski, strokoven in zagovorniški razvoj, ter je pripravljena zadovoljevati lokalne potrebe oziroma aktivno prispevati k razvoju lokalne skupnosti. NVO s potencialom je aktivna organizacija, ki se razvija in pripeva k razvoju okolja v katerem deluje oziroma izvaja nove storitve.

Uspešni projekti Zavoda Parnas v letu 2017

Že 18. leto zapored so na knjigoveških  delavnicah prikazovali rokodelske vsebine, vezane na izročilo prve slovenske knjige in Primoža Trubarja.  Njihova glavna ciljna publika so šolske skupine, pa naj bo to v sodelovanju z Občino Velike Lašče na Trubarjevi domačiji na Rašici ali po številnih šolah po Sloveniji. Tudi z odraslimi so na delavnicah v Ljubljani in po slovenskih knjižnicah izdelovali različne uporabne beležke - bukvice. V juniju so zastopali barve Slovenije na evropski prireditvi Fete de l'Europe v mestu Amilly v Franciji in krepili francosko-slovensko sodelovanje. V juliju so pričeli z aktivnostmi projekta Uživam tradicijo (Interreg Slo-Hrv), kjer sodelujejo še s tremi slovenskimi in štirimi hrvaškimi partnerji. Za kar nekaj zanimivih dogodkov so poskrbeli Parnasovi  prostovoljci, zlasti v okviru enote Mladi Parnas, kjer mladi po svoje skozi različne projekte oživljajo nesnovno dediščino. Konec leta je vedno čas za delavnice in razstave božičnega kruha poprtnika, kjer Zavod Parnas povezuje že 12 nosilcev dediščine, evidentiranih pri Ministrstvu za kulturo.

Zavod Parnas ne spi na lovorikah, saj imajo za leto 2018 že jasno začrtane načrte, cilje in vizijo

Naslednje leto bodo sodelovali z različnimi dediščinskimi skupnostmi ob slovensko-hrvaški kulinarični transverzali od Panonije do Jadrana, kjer se bo vrtilo okrog inovativne interpretacije kulinarične dediščine. S prenovljeno ekipo bodo še naprej prisotni na Trubarjevi domačiji na Rašici, kjer bodo v sodelovanju z Občino Velike Lašče poleg knjigoveških delavnic umeščali nove aktivnosti s področij kulinarične dediščine in varstva narave. Razširili bodo ekipo svojih mladih naravovarstvenih sodelavcev in pričeli z aktivnostmi v Mišji dolini (Natura 2000) – kjer so partner v kohezijskem projektu Marja – mala barja. Mladi Parnas bo pripravil več kratkih filmov v projektu Življenje ustvarja zgodbe in tiskan vodnik, sodelovali pa bodo tudi pri promociji nove kuharske knjige o fižolu (kot partner sodelujejo v dveh projektih LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe). Njihove aktivnosti lahko redno spremljate na zavod-parnas.org, v njihovih Novicah s Parnasa ter na Facebook straneh -  Zavod Parnas in Poprtnik.

K projektu NVO s potencialom še vedno vabimo zainteresirane nevladne organizacije (društva, zavode in ustanove), katerih poslanstvo in delo je pomembno in prepoznano v lokalnem okolju. V okviru programa se boste vključili v brezplačna usposabljanja, mentorstva in svetovanja na organizacijskem, strokovnem in zagovorniškem področju. Vsebina programa bo individualno prilagojena potrebam organizacije. Več podrobnejših informacij prejmete na naši uradni spletni strani.

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

vsak dan med 9.00 in 15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru