Vizija: Mladinski center Logatec

V Logatcu je že nekaj časa znana potreba po vodenem mladinskem centru. Želijo si ga mladi, podpira ga Občina. Zakaj ga potem še ni?

Ker je pred tem potrebno narediti domačo nalogo in v Logatcu so se je že lotili. 

 

V zadnjem obdobju se v občini išče organizacija, ki bi prevzela vlogo koordinatorja oziroma nosilca načrtovanih aktivnosti v bodočem mladinskem centru, zainteresirani obiskujejo dobre primere mladinskih centrov in zbirajo informacije kako začeti, kako oblikovati program itd.


V ta namen so 2.7.2019 prisluhnili tudi gospe Blanki Tomšič, predsednici društva AIA – Mladinski center Mengeš, ki je podrobno predstavila njihov mladinski center, katerega vodi nevladna organizacija – društvo.
Gospa Blanka je opozorila na pogoje, ki jih mora izpolnjevati mladinski center, izpostavila zakonodajo, ki ureja to področje, predstavila izzive in dosežke, katere so premagali in dosegli tekom let, podelila kar nekaj nasvetov, kako postati bolj uspešen pri prijavah na razpise.


Izpostavila je tudi prednosti, ki jih dobro voden mladinski center lahko prinese v kraj. Na primer mladi pridobijo mnogo izkušenj, ki jim koristijo pri vključitvi v družbo, graditvi socialne mreže, iskanju zaposlitve. Nobeno presenečenje ni, če se v okolju, kjer je kvaliteten mladinski center, zmanjša stopnja vandalizma itd. Kot pomemben del programa je omenila še pomen prostega druženja, saj je pogosto to povezovalni člen do vključitve v ostale načrtovane aktivnosti.


Vsi prisotni so se strinjali z gospo Blanko, da je ključno, da je vodja MC izkušen a hkrati nekdo, ki z mladimi dela s srcem, je entuziast in gonilna sila mladinskega centra.


Cilj okrogle mize, ki jo smo jo organizirali Stičišče NVO osrednje Slovenije in Občina Logatec, je bil pripraviti načrt za razvoj mladinskega centra, ki pa zaradi nizke udeležbe s strani nevladnih organizacij, ni bil temeljito zastavljen. Kljub temu so se zainteresirani dogovorili za ogled Mladinskega centra Mengeš tudi v živo, kar je še en korak na poti k ustanovitvi mladinskega centra v Logatcu.

 

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

Pisarni sta zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom do nadaljnjega za osebna srečanja zaprti. Dosegljivi smo preko e-pošte ali telefona. Hvala ta razumevanje.