Več kot 30 digitalnih orodij, ki olajšajo delo v društvu

Mreža regionalnih stičišč ZaNVO lokalnim društvom/zasebnim zavodom/ustanovam na svoji spletni strani www.zanvo.org ponuja pregled več kot 30 digitalnih orodij, ki vam lahko močno olajša vaše delo, kot so npr. vodenje blagajne, evidenc prostovoljcev in članov, iskanje donacij ipd.

Omenjena spletna orodja, ki smo jih razvile ali nadgradile prav nevladne organizacije, smo prvič enotno predstavili na junijski nacionalni konferenci Digitalna orodja in rešitve za NVO, ki ji je prisluhnilo več kot 150 predstavnikov društev, zasebnih zavodov ali ustanov.

Na konferenci smo udeležencem predstavili tudi program za vodenje računovodstva na enostaven način, članstva in prostovoljskih eConsulta, ki smo ga razvili v naši organizaciji. 

»Ravnokar sem bil v sobi, kjer so predstavljali spletno orodje za upravljanje z NVO oz. različne spletne storitve. Videti je precej bolj enostavno za vodenje društvene blagajne in bom ta program vsekakor priporočil še ostalim,« je po konferenci dejal član enega od lokalnih upokojenskih društev.

Vsa predstavljena orodja, ki lahko olajšajo delo v organizaciji, so po področjih uporabnosti, skupaj s koristnimi povezavami, objavljena na povezavi: https://zanvo.org/digitalna-orodja/#orodja

Na konferenci so svoja razmišljanja o prednostih in pasteh digitalizacije nevladnega sektorja delili Simon Delakorda (InePA), Jože Gornik (Stičišče Središče) in Matija Ravnikar (SRC Infonet). Delakorda, ki se z digitalizacijo nevladnega sektorja ukvarja že vsaj 20 let, je med drugim povedal, da sta pri razvoju (in tudi uporabi) digitalnih rešitev glavni težavi kadrovska in finančna podhranjenost nevladnega sektorja, manjka tudi neko stabilno in dolgoročno podporno okolje. Četudi so vsi trije gostje okrogle mize izpostavili vrsto prednosti, ki jih prinaša uporaba digitalnih rešitev v NVO, se zavedajo tudi odprtih izzivov.

»Organizacije so raznolike in ne moremo kar pričakovati, da ima vsako društvo s podeželja sploh ustrezno opremo, kaj šele znanje,« je povedal Gornik, glede skrbi zaradi varnosti podatkov, tudi npr. občutljivih zdravstvenih podatkov uporabnikov storitev, pa je Ravnikar dodal, da so zlorabe mogoče povsod in so običajno povezane z denarjem, tako da po njegovi oceni nevladni sektor v tej luči niti ni zanimiv. Je pa poudaril pomen izobraževanja zaposlenih in drugih v NVO, kako ravnati s tovrstnimi podatki, vzpostavitve nadzora nad dostopom do teh podatkov, kako jih čim bolj zaščititi, npr. z uporabo strežnikov v EU in ne zgolj po načelu najcenejših ponudnikov. »Bistveno ceneje in varneje je, da aplikacije živijo na najeti infrastrukturi, katere lastniki/upravljavci so strokovnjaki za varnost,« je menil Ravnikar.

Tudi ostala sogovornika sta se dotaknila aktualnih razmer in izzivov: ko se v sektorju razvijajo posamične digitalne rešitve za »le« omejen krog uporabnikov, pomanjkanje sredstev ne le za razvoj, ampak tudi bodoče vzdrževanje nekega digitalnega orodja, pomanjkanje medsebojnega informiranja in izobraževanja med NVO ipd.

Ena tistih nevladnih organizacij, ki »diha digitalno«, je denimo Inštitut Danes je nov dan. Tudi direktorica Maja Cimerman je na nacionalni konferenci že uvodoma izpostavila, da sektor pri razvoju digitalnih orodij potrebuje neke standarde in ne zgolj »nereflektiran razvoj novih in novih orodij«. Njihova ekipa je denimo sprožila že več kot 80 digitalnih kampanj in tudi sicer delujejo kot »virtualni kolektiv«, ki priznava, da razvoj oz. uporaba vseh digitalnih rešitev ni bila uspešna. Z zbranimi je delila tudi nekaj rešitev oz. premislekov, ključnih pri zagonu vsake digitalne rešitve, sicer pa ponovila, da njihova smotrna uporaba za NVO prinaša vrsto prednosti. »Nova orodja nam med drugim lahko omogočajo dvig produktivnosti,« je uvodoma menil tudi državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Jure Trbič. Omenjeno ministrstvo je, kot je znano, s slabimi petimi milijoni evrov prek razpisa za digitalno preobrazbo NVO podprlo 47 organizacij.

Več kot polovica teh se je odzvala vabilu mreže ZaNVO in svoja digitalna orodja, ki smo jih bodisi razvili bodisi nadgradili, zainteresiranim predstavnikom društev/zasebnih zavodov/ustanov predstavili tudi po ločenih sobah glede na področje uporabnosti in koristi za delovanje NVO. Jan Magnič iz Nefiksa jih je razvrstil v šest sklopov in hkrati izpostavil, da veliko orodij nudi še več rešitev, kot je njegovo primarno področje. Predstavljeni programi tako med drugim omogočajo (1) vzpostavitev in vodenje digitalnih baz uporabnikov, (2) večajo digitalne kompetence, (3) poenostavljajo postopke, (4) omogočajo storitve na daljavo in (5) olajšajo projektno vodenje. Kot omenjeno, ves seznam najdete na povezavi: https://zanvo.org/digitalna-orodja/#orodja

Tretjo nacionalno konferenco smo ob podpori Ministrstva za javno upravo organizirali v okviru Mreže regijskih stičišč nevladnih organizacij ZaNVO, katere del je tudi naš Regionalni center NVO. 

Posnetek tretje konference Digitalna orodja in rešitve ZA NVO, ki je potekala 1. junija 2023, si lahko ogledate na povezavi: https://zanvo.org/nacionalne-konference-zanvo/digitalizacija-za-nvo/#posnetek

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00