V javni obravnavi je osnutek predloga Zakona o potrjevanju računov

V javni obravnavni je osnutek Zakona o potrjevanju računov, s katerim se uvaja sistem davčnih blagajn, postopek potrjevanja računov, ki so plačani v gotovini, v realnem času pri davčnem organu (FURS). Zakon bo vplival tudi na nevladne organizacije. Vaše pripombe na osnutek zakona pa lahko pošljete do 1. 4. na CNVOS ali do 3. 4. direktno na Ministrstvo za finance.

Temeljni cilj predlaganega postopka je zmanjšanje sive ekonomije, preprečevanje davčnih utaj in goljufij ter vzpostaviti celoviti, učinkovit nadzor nad gotovinskim poslovanjem. Predvidoma naj bi bilo potrjevanje računov obvezno za vse račune izdane od 1.oktobra 2015.

Po predlogu zakona bo morala vsaka oseba, ki je dolžna voditi poslovne knjige in evidence in dolžna izdati račun za plačilo z gotovino, opraviti postopek potrjevanja računov pri davčnem organu preko posebne elektronske naprave. Tako bo moral zavezanec zagotoviti elektronsko napravo, ki bo skladna z 38.členom ZDavP-2 (ne bo omogočala brisanja računov), imeti vzpostavljeno internetno povezavo s FURS in omogočiti podpisovanje s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Izdajanje računov preko vezane knjige računov bo izjemoma dopustna le v primeru, ko na področju izdajanja računov ne bo moč vzpostaviti elektronske povezave (dokazovati s potrdilom Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS, ki bo veljalo 1 leto) in v primeru nedelovanja oziroma okvare elektronske naprave (do odprave okvare bo moral izdajati račune pri gotovinskem poslovanju iz vezane knjige računov).

V postopku potrjevanja računov naj bi trajal manj kot 2sekundi bo tako FURS pred izdajo računa kupcu potrdil izdan račun s tem, da mu bo dodelil enkratno identifikacijsko številko, ki bo vidna na računu. Zakon tudi predpisuje vsebino računa, med drugim bo morala biti na računu tudi oznaka poslovnega prostora, kjer se račun izdaja. Zavezanec bo tako dolžen sprejeti sklep o poslovnih prostorih in na FURS pred prvim pošiljanjem računa (enkratno) posredovati podatke o poslovnem/ih prostoru/ih.

Celotno besedilo osnutka Zakona o potrjevanju računov si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za finance.

Obveznost potrjevanja računov preko elektronske naprave pomeni obveznost tudi za vse nevladne organizacije, saj predlog zakona določa izjeme le za dobavitelje v dejavnostih dobave blaga na krovu zrakoplova med letom in prodajo storitev preko avtomatov.

Predlog dopolnitev osnutka predloga Zakona o potrjevanju računov


Po posvetovanju z nevladnimi organizacijami bo Stičišče NVO osrednje Slovenije na Ministrstvo za finance poslalo predlog dopolnitev predloga zakona o potrjevanju računov, v kateri smo se zavzeli, da se razširi krog oseb, ki se ne štejejo za zavezanca za izvajanje postopka potrjevanje računov in sicer na nevladne organizacije, ki so registrirane kot nepridobitne in pri poslovanju na letni ravni ne presežejo 20.000 EUR prihodkov iz pridobitne dejavnosti. 

Določitev izjem glede na vrsto dejavnosti in samo višino prihodka je v praksi poznana izjema, to zasleduje tudi ureditev davčnih blagajn na Hrvaškem in Švedskem, ki sta bili analizirani državi pri pripravi slovenskega zakona o potrjevanju računov. Opozorili smo na nesorazmerne stroške povezane s potrjevanjem računov preko elektronske naprave za nevladne organizacije (nakup naprave, stroški interneta, mobilnega interneta), zanemarljivo število izdanih računov na prireditvah obenem pa izpostavili bogato dodano vrednost, ki jo nevladne organizacije s sodelovanjem na prireditvah prinašajo skupnosti, tako na lokalni kot nacionalni ravni. Prav tako smo opozorili na določila o globah iz katerih izhaja, da je lahko za enak prekršek nevladna organizacija sankcionirana strožje kot samostojni podjetnik. Celotno pobudo si lahko preberete na naši spletni strani med pobudami, kjer lahko oddate tudi svoj komentar.


Še vedno pa imate čas, da tudi sami pošljete pripombe na osnutek zakona. Pripombe zbirajo na CNVOSu do 1. 4. 2015 na naslovu zagovornistvo@cnvos.si, ki jih bodo preučili, uskladili in poslali na ministrstvo. Ali pa svoje pripombe in predloge posredujte direktno na Ministrstvo za finance na naslov gp.mf@gov.si do 3 .4. 2015.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru