Trinajst je srečna številka za evropsko prostovoljstvo

Trinajst mest, trinajst različnih držav, trinajst organizacij in en skupen cilj - krepitev prostovoljstva in širjenje solidarnostnih vrednot po Evropi. Spoznajte projekt ERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvu.

Različne organizacije iz Slovenije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Portugalske, Malte, Albanije, Litve, Latvije, Hrvaške, Makedonije, Madžarske, Grčije in Bolgarije bomo v projektu obravnavale različne izzive prostovoljstva v Evropi. Vsi partnerji trdno verjamemo, da je prostovoljstvo ključni element sodobne demokratične družbe in z negovanjem in spodbujanjem prostovoljstva ter širjenjem solidarnostnih vrednot lahko Evropejci dosežemo velike korake k bolj razviti, vključujoči in dinamični družbi s kakovostnimi priložnostmi za vse.

Glavni cilj projekta ERAS je dolgoročno partnerstvo trinajstih mest trinajstih različnih držav s skupnim ciljem izboljšati pogoje za razvoj prostovoljstva v partnerskih državah in po Evropi. V ta namen bomo partnerske organizacije izmenjevale informacije, dobre prakse, znanja ter promovirale prostovoljstvo kot tako. Skupaj bodo zagotovili produktivno in vsebinsko bogato okolje, ki bo spodbujalo razvoj različnih prostovoljnih programov.

V naslednjih dveh letih bo potekalo devet mednarodnih dogodkov z namenom izmenjave dobrih praks, vzpostavitve povezav z relevantnimi organizacijami, preučevanja konceptov in učinkov prostovoljstva v različnih državah in tudi s ciljem spodbujanja razvoja prostovoljstva po Evropi. V projektu bodo obravnavali različna področja prostovoljstva. Od prostovoljstva med mladimi, prostovoljstvo in staranje prebivalstva, prostovoljstvo v kriznih situacijah (stanje COVID 19), vprašanje trajnostnega prostovoljstva do evropskih politik o prostovoljstvu in nacionalnih prostovoljskih programov in spodbudah. Pomembna tema, ki jo bomo redno izpostavljali, bodo priložnosti, prakse in cilji mehanizma evropske solidarnostne enote.

Na komunikacijskih kanalih ERAS boste lahko spremljali zgodbe evropskih prostovoljcev, na voljo vam bodo vpogledi v mednarodne dogodke, predstavljeni bodo različni programi prostovoljstva in dobre prakse, potekale bodo razprave in še veliko več. Dobrodošli, da všečkate FB stran in spremljate projekt ERAS.

Raznolika sestava partnerstva bo v prvi vrsti  pomenila predvsem medkulturno okolje, kjer bomo udeleženci seznanjeni z različnimi pristopi, praksami, izkušnjami, politikami in drugimi vidiki prostovoljstva. Udeleženci projektnih aktivnosti bomo izkusili prednosti mednarodnih programov in spoznali ustrezne politike Evropske Unije, ki te programe podpirajo, in kako lahko evropski državljani sodelujemo pri oblikovanju teh politik.

Za več informacij o projektu ERAS in o tem, kako sodelovati pri projektnih aktivnostih in dogodkih, nam pišite na klara.krzisnik@consulta.si, nas pokličite na 059 927 619 ali obiščite našo Facebook stran ERAS – European alliance for volunteer support.

 

Projekt ERAS sofinancira program Evropa za državljane Evropske unije.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00