Souporaba je za vse!

Vabljeni na pogovor o souporabi - novem konceptu bolj trajnostnega načina bivanja in delovanja. Souporaba pomeni brezplačno izposojo ali bolj rečeno souporabo najrazličnejših stvari znotraj skupnosti. Z izzivi, ki jih premagujejo akterji na področju souporabe in ponovne rabe se bomo soočili na okrogli mizi, dne 12.10.2017,ob 18.00, na PUNKTu.

Koncepta souporabe (co-use ) in ponovne uporabe (re-use) na problematiko potrošniškega načina življenja in individualnih življenjskih stilov odgovarjata s ponovnim usmerjanjem v grajenje skupnosti, v kateri se poleg izmenjave prav konkretnih stvari in ponovna rabe zavrženih stvari, izmenjujejo tudi  znanje, ideje in izkušnje.  Souporabo na zelo konkreten način prakticirajo t.i. knjižnice reči, kamor si ljudje namesto knjig pridejo izposojati najrazličnejšo opremo. Takšna Knjižnica reči od leta  2014 deluje v Savskem naselju v Ljubljani in je edina takšna pobuda v Sloveniji. 

Pobude po souporabi se dogajajo tudi na nivoju organizacij, ki pri svojem delovanju pogosto potrebujejo najrazličnejšo opremo. Pri tej pobudi organizacije v skupnost najprej prispevajo različno opremo, pripomočke ali prostovoljne ure dela, potem pa lahko koristijo celotno ponudbo, ki jo ustvarja skupnost organizacij. V Zagorju ob Savi se je s to idejo ukvarjala skupina nevladnih in neprofitnih organizacij in pod mentorstvom ekipe ZLHT Regionalnega centra NVO razvila t.i. Knjižnico stvari organizacij, ki od poletja 2017 deluje na območju zasavske regije. 

Na okrogli mizi Souporaba je za vse se bo Kristijan Adamlje iz ZLHT Regionalnega centra NVO o novih konceptih souporabe in ponovne uporabe pogovarjal z Joštom Derlinkom iz Knjižnice reči iz Savskega naselja, z Mojco Ž. Metelko iz zavoda Knof in predstavniki organizacij, ki delujejo v okviru Knjižnice stvari organizacij.

Okrogla miza se dogaja v okviru Festivala Traparij, ki ga soorganizirajo: Zadruga Traparij, Društvo Slomo, Društvo Rast, Kulturno društvo Vox Humana, PUNKTcc in EVS prostovoljci štirih evropskih držav, pri dogodku Souporaba je za vse pa sodeluje še ZLHT Regionalni center NVO.

Vabljeni, da se pridružite debati, dne 12.10.2017, v prostorih PUNKT-a, na Kidričevi cesti 2, v Zagorju ob Savi. Začnemo ob 18.00.

Dobra raba je souporaba!

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru