Prvi razpis programa Interreg Mediteran

Odprt je prvi razpis programa Interreg Mediteran (MED) 2014–2020, in sicer do 2. 11. 2015. V sodelovanju s skupnim sekretariatom programa Interreg Mediteran je Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) v Ljubljani organizirala informativni dan ob prvem razpisu in na spletu objavila gradiva. 

Program Interreg MED je transnacionalni program evropskega sodelovanja za področje Sredozemlja. Sodelujejo partnerji iz 13 držav, vključujoč celotno severno sredozemsko obalno območje. Transnacionalno združevanje jim omogoča reševanje izzivov, ki presegajo nacionalne meje, kot je dvig energetske učinkovitosti, varstvo naravnih in kulturnih virov ter krepitev inovativnosti.

Na spletni strani programa MED je dostopen razpis z navodili in obrazci. Njegova vrednost je 84,25 milijona evrov sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in 3,39 milijona evrov sredstev IPA, ki bodo namenjena naslednjim prioritetam:

1: krepitev inovacijskih zmožnosti,
2: spodbuda nizkoogljičnim strategijam ter
3: varstvo in ohranjanje naravnih in kulturnih virov.

Več o programu in razpisu: http://interreg-med.eu.

Na informativnem dnevu, ki se ga je udeležila tudi naša predstavnica Stičišča NVO osrednje Slovenije, so predstavili program in projekte, izvedene v preteklosti ter predstavili razpis. Ker gre za projekte večjih vrednosti, je bilo med prejemniki sredstev v preteklosti bolj malo nevladnih organizacij, hkrati pa statistike kažejo, da je tudi precej malo projektov, kjer so prijavitelji slovenske organizacije. Smo pa zelo dobro zastopani kot partnerske organizacije. 

Zato predlagamo nevladnim organizacijam, ki se počutijo premajhne za sodelovanje v tem programu, da se povežejo z večjimi organizacijami, najdejo sinergije in nastopijo v projektu v vlogi partnerja. Projekti so večpartnerski in imajo na primer po 8 partnerjev iz različnih držav, kar pomeni, da so partnerstva zelo raznolika in da obstajajo široke možnosti sodelovanja. Med pregledom preteklih projektov lahko pridete tako do ideje, kaj vse se da na tem programu sofinancirati, kot tudi do ideje, s kom vse bi se lahko povezali, s kom bi lahko v partnerstvu razvijali projekt ipd.

Že izvedeni razpisi programov Območje Alp, Srednja Evropa in Interreg Europe kažejo na izjemno velik interes razvojnih institucij po sodelovanju. Na prve tri razpise se je namreč prijavilo več kot tisoč projektov oziroma deset tisoč institucij, nekatere seveda večkrat. 

V preteklem obdobju so slovenski partnerji sodelovali v kar dveh tretjinah transnacionalnih projektov in s skoraj 4000 institucijami iz Evrope. Potekali so številni uspešni projekti, v katerih je sodelovalo več kot 400 slovenskih institucij/organizacij. 

Slovenske institucije so v sodelovanju s partnerji iz drugih držav razvile vrsto izkušenj in poglobile znanje na različnih področjih – od okvirnih pogojev za inovacije, dostopnosti, okoljskih vrednot in tveganj ter konkurenčnosti in privlačnosti regij. V okviru projektov so slovenske razvojne institucije prispevale k usklajevanju interesov različnih deležnikov in k oblikovanju razvojnih rešitev ne le v okviru naše države, temveč tudi preko meja.

Priporočamo vam pregled gradiv z informativnega dneva, ki so objavljena na spletni strani SVRK

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

Pisarni sta zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom do nadaljnjega za osebna srečanja zaprti. Dosegljivi smo preko e-pošte ali telefona. Hvala ta razumevanje.