Prostovoljska zgodba Maše Cvetežar

Prostovoljstvo navdihuje srčne, odprte in sončne ljudi. Nekateri pa to izžarevajo že ob prvem spoznanju. Takšna oseba je prav gotovo dijakinja Gimnazije Litija Maša Cvetežar, ki je že v zgodnjih letih začutila potrebo, da pomaga narediti svet boljši, četudi, kot sama pravi, le v lokalnem okolju. 

 

Prostovoljska dela je opravljala pri Slovenski Filantropiji in v Domu Tisje, poleg tega pa je tudi aktivistka v gibanju Mladi za podnebno pravičnost. To poletje pa se je odločila priskočiti na pomoč še Društvu upokojencev Litija, kjer bo njihove člane obiskovala na domu. Za možnost sodelovanja z njimi je izvedela preko SMS obveščanja o prostovoljskih potrebah v zasavski regiji.  

Prostovoljka je postala, ker bi tudi sama rada po svojih močeh pomagala nekomu polepšati dan. Kar je tudi izkusila s prostovoljskim delom v Domu Tisje, kjer se je družila z obiskovalci, z njimi igrala različne igre in hodila na kratke sprehode.  S posamezniki je debatirala o različnih stvareh.  Pripovedovali so ji svoje zgodbe, ji zaupali morebitne skrbi ter z njo obujali spomine na »dobre stare čase« svoje mladosti.

"Spominjam se majhne, a iskrene zahvale gospoda, ki sem ga obiskovala. Zaupal mi je kako zelo se me vsakič razveseli, ko ga pridem obiskat, ter da komaj čaka, da se vidiva naslednjič. To pa je tisto, kar mi pri tem delu največ pomeni."

Pri opravljanju prostovoljskega dela se je naučila različnih vrst komuniciranja. Komunikacija s starejšimi se namreč razlikuje od tiste z mlajšimi in sovrstniki, predvsem iz vidika njihovega doživljanja sveta ter izkušnjah, ki jih lahko delijo z drugimi.

Vsem morebitnim prostovoljcem svetuje, naj naprej razmislijo zakaj bi sploh postali prostovoljci, ter da naj si poiščejo področje, ki jim je najbolj blizu. Čeprav jim v prvo morda ne uspe, naj ne obupajo temveč nadaljujejo na svoji poti, saj verjame, da bodo zagotovo našli tisto pravo smer s katero bodo zadovoljstvo prinesli tako sebi kot tistim, ki bi jim radi pomagali.

Vsi tisti, ki vas zanima sodelovanje z Društvom upokojencev Litija pokličite na 040 983 988 in na 01 898 39 23 ali pišite na info@dulitija.si. Dobrodošli!

Spletna stran Društva upokojencev Litija 

#klubprostovoljcevzasavskeregije

Prijavite se na prejemanje SMS obvestil o prostovoljskih delih
Za prejemanje SMS obvestil o prostovoljskih delih v zasavski regiji pošljite SMS sporočilo na številko 030 400 444 s ključno besedo PRIJAVA in pripišite občine, kjer bi želeli opravljati prostovoljska dela (primer: prijava Litija, prijava Zagorje Trbovlje). Prejemanje obvestil je brezplačno. Povej naprej!

Sporočite nam vaše potrebe po prostovoljcih
Če ste nevladna organizacija, ki potrebuje prostovoljce ali javni zavod, ki izvaja prostovoljski programom v zasavski regiji vabljeni, da nam sporočite vaše potrebe po prostovoljcih. Na tej povezavi je obrazec s katerim nam lahko sporočite vaša prostovoljska dela/akcije/potrebe, mi pa bomo informacije razširili preko SMS obveščanja prostovoljcev, po komunikacijskih kanalih Regionalnega centra NVO, medijev in pridruženih partnerjev. 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00