Praktično o Zakonu o NVO in varstvu osebnih podatkov - PRESTAVLJENO

ZARADI TRENUTNIH RAZMER JE DELAVNICA DO NADALJNEGA PRESTAVLJENA! Na brezplačni delavnici vam bomo odgovorili zakaj uskladiti statut z Zakonom o nevladnih organizacijah in kako pravilno ravnati z osebnimi podatki članov in uporabnikov. Izvedli jo bomo v ponedeljek, 16. 3. 2020 ob 17. uri v prostorih Regionalnega centra NVO v Zagorju ob Savi na Cesti Borisa Kidriča 2.  

1. del Zakon o nevladnih organizacijah in kako svoje statute uskladiti z njim

Zakon o nevladnih organizacijah določa, kdo se po novem šteje za nevladno organizacijo in kdo ne in kaj je v zvezi s tem potrebno napisati ali spremeniti v statutih ali ustanovitvenih aktih. Zakon je tudi uvedel status nevladne organizacije v javnem interesu, ki povsem nadomešča sedanji status društva v javnem interes in prenovil pogoje za pridobitev takšnega statusa.

Na predavanju bomo predstavili vse ključne rešitve novega zakona, ki bi ga moral poznati vsak nevladnik. Za lažje izpolnjevanje pogojev za nevladno organizacijo bodo udeleženci dobili vzorce besedil, ki jih lahko vnesejo v svoje statuta in akte.

Program:

  • Katere pogoje mora organizacija izpolnjevati, da se šteje za nevladno organizacijo – delo na primerih.
  • Kakšni so pogoji za pridobitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu, kako se ta status razlikuje od dosedanjega statusa društva v javnem interesu in kdo lahko takšen status dobi?
  • Kaj zakon pomeni za invalidske, humanitarne in druge organizacije, ki imajo status delovanja v javnem interesu po »posebnih zakonih«, kot sta Zakon o invalidskih organizacijah in Zakon o humanitarnih organizacijah?
  • Katere pravice in ugodnosti prinaša zakon nevladnim organizacijam? Ter kakšno podporo predvideva zakon za nevladne organizacije?

2. del Uredba GDPR in kako pravilno ravnati z osebnimi podatki v NVO

Slovenske nevladne organizacije neposredno zavezuje evropska splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (uredba GDPR). Ta na novo ureja kdaj lahko nevladne organizacije osebne podatke sploh imajo (o svojih članih, uporabnikih, strankah…), kako jih lahko uporabljajo in katere so njihove glavne obveznosti.

Program:

  • Kdaj lahko NVO uporablja osebne podatke svojih članov, uporabnikov, strank, itd.?
  • Kaj narediti z osebnimi podatki, ki jih že imamo v arhivih, pa zanje ne najdemo soglasja?
  • Katere so ključne obveznosti NVO po novem: evidence, informiranje o uporabi osebnih podatkov
  • Delo na primerih: uporaba osebnih podatkov članov društva, objava fotografij na spletu, uporaba podatkov o udeležencih dejavnosti NVO

Izvajalka:

Delavnico bo izvedla Petra Cilenšek, pravna svetovalka na CNVOS.

Termin in lokacija:

ponedeljek, 16. 3. 2020, od 17.00 do 20.00

Regionalni center NVO, Cesta Borisa Kidriča 2, Zagorje ob Savi

Prijava na delavnico:

Udeležba na delavnici je brezplačna za nevladne organizacije društva, zasebne zavode in ustanove iz zasavske regije. Prijava je obvezna preko e-prijave do zasedenosti mest.

 

Delavnica je sofinancirana s strani Ministrstva za javno upravo iz Sklada za NVO v okviru Javnega razpisa za podporno okolje za razvoj nevladnih organizacij 2019-2023.

 

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

vsak dan med 9.00 in 15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru