Podprite delo lokalnih NVO, namenite jim del dohodnine

Kot smo že obveščali se je z Zakonom o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19, ki je bil sprejet konec decembra 2020 povišal odstotek dohodnine za donacije iz 0,5% na 1%. Prav tako se je dopolnil seznam upravičencev do dela dohodnine s tistimi, ki so status v javnem interesu pridobili do 31. 3. 2021 ter so vpisane v evidenco nevladnih organizacij v javnem interesu. Do 31. 5 2021 se tako lahko se odločite komu boste namenili svoj del dohodnine.

Dopolnjen seznam upravičencev do dela dohodnine za leto 2020 iz zasavske regije najdete na povezavah:

Občina Zagorje ob Savi

Občina Litija

Občina Hrastnik

Občina Trbovlje

Odstotki namenitve dela dohodnine za financiranje upravičencev do donacij, ki so jih davčni zavezanci v svojih zahtevah za namenitev dela dohodnine za donacije že predložili, se bodo podvojili. Lahko pa davčni zavezanci do 31. 5. 2021 podajo novo ali spremenjeno zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije. Nova ali spremenjena zahteva bo veljala že za leto 2020.

Kako oddati vlogo?

Izpolnjen obrazec »Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije« se lahko odda po e-pošti (za čas veljavnosti Odloka), osebno v nabiralnik ali po pošti na pristojni finančni urad, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register.

Ali elektronsko preko e-davkov izpolnite in oddate obrazec Doh-Don.

Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni do odstotka dohodnine, zaokrožen na desetinko odstotka, pri čemer skupno namenjen odstotek več upravičencem ne sme presegati enega odstotka odmerjene dohodnine. To pomeni, da lahko davčni zavezanec posameznemu upravičencu nameni 0,1%, 0,2%, 0,3%,… ali 1% dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 1% dohodnine.

Vložena zahteva velja za nedoločen čas in je ni potrebno vlagati vsako leto. V primeru, da želite svojo odločitev spremeniti in donacijo nameniti nekomu drugemu, je potrebno vložiti novo zahtevo, ki bo razveljavila staro.

Kako pridemo do statusa v javnem interesu in na seznam upravičencev do dela dohodnine?

O podelitvi statusa nevladne organizacije v javnem interesu odloči ministrstvo, pristojno za področje, na katerem deluje nevladna organizacija. Pogoji in vloge za pridobitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu so dostopni na povezavi gov.si.


Seznam upravičencev do donacij za leto 2020

Dopolnjen seznam upravičencev do donacij za leto 2020

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru